EMA mikt op herfst voor goedkeuring Pfizer-vaccin dat zich op omikronsubvarianten richt

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft woensdag aangekondigd te mikken op de herfst voor een goedkeuring van een aangepast coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat richt zich specifiek op omikronsubvarianten BA.4 en BA.5, die in Europa en de Verenigde Staten nu de hoofdmoot van de besmettingen veroorzaken.

Het EMA kondigde aan maandag een lopende evaluatie te hebben opgestart voor het aangepast coronavaccin. "Het EMA verwacht een aanvraag voor het vaccin dat dan versneld goedgekeurd zou kunnen worden tegen de herfst", klinkt het woensdag bij een woordvoerder.

Die goedkeuring zou daarmee kort volgen na het verwachte groene licht voor twee andere aangepaste coronavaccins: een vaccin van Pfizer/BioNTech en een van Moderna, die zich allebei richten op een mengeling van de originele coronavariant en de omikronvariant BA.1. Daarvoor werd door beide bedrijven op 22 juli een aanvraag ingediend.

Het EMA had eerder al meegedeeld dat het mikt op september voor de goedkeuring van die twee laatstgenoemde vaccins.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.