Besmettingen en ziekenhuisopnames na weken weer gedaald

Voor het eerst in weken is het aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames voor covid-19 weer aan het dalen. Dat blijkt vrijdag uit de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. "Volgens mij hebben we de top van de tiende golf gehad", zegt viroloog Steven Van Gucht.

In de periode van 16 tot 22 maart nam het aantal ziekenhuisopnames voor covid-19 met 15 procent af. Op dit moment liggen nog 2.149 patiënten in de Belgische ziekenhuizen met of vanwege covid-19. Ook het aantal door  coronapatiënten bezette bedden op intensieve zorg is gedaald (-11 procent).

In de week van 13 tot 19 maart werden dagelijks gemiddeld 1.601 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is een daling van 9 procent ten opzichte van de week ervoor. Het reproductiecijfer duikt ook onder 1 (0,95), wat betekent dat de epidemie aan kracht inboet.

Enkel het aantal sterftes door covid-19 ging afgelopen nog omhoog, van gemiddeld 9 per dag naar 11. "Dat sterftecijfer is altijd het laatste dat daalt", stelt Steven Van Gucht gerust. "We kunnen er wel van uitgaan dat de cijfers nu stilaan zullen blijven dalen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.