Ziekenhuizen en artsen blijven onder, farma gaat boven budget 2017

Volgens Le Soir vandaag blijkt uit de Rizivrekeningen 2017 dat zowel artsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen als tandartsen hun uitgaven terugdrongen in 2017. Ze bleven gevoelig onder hun budget. Alleen de farmasector steeg fors, maar daar is volgens minister De Block een uitleg voor.

De farmasector zit niet minder dan 267 miljoen boven het voorziene budget terwijl de andere posten in de sociale zekerheid het dan weer stuk voor stuk budgettair zeer gedisciplineerd doen: de medische erelonen blijven met 82 miljoen onder hun budget, de ziekenhuizen met 62 miljoen. Verpleegkunde en tandartsen gaven respectievelijk 34 en 33 miljoen euro minder uit dan voorzien. De kiné's onderschrijden hun budget met 19 miljoen.

"Zonder de overschrijding van de farma zou de rekening 'gezondheidszorg 2017' een plus van 325 miljoen euro vertonen in plaats van de vandaag opgetekende 58 miljoen", aldus Le Soir. 

Ziekenhuisapotheek

Waaraan ligt die plotse stijging van het farmabudget? In eerste instantie aan de ziekenhuisapotheek die blijkbaar vooral inzette op innoverende behandelingen. Maggie De Block rekent voor dat die innovatie zich sneller doorzette dan verwacht want niet minder dan 4.500 patiënten genoten onlangs van de immuuntherapie terwijl ook 3.000 patiënten succesvol behandeld werden voor hepatitis C.

"We werden veel eerder dan voorzien aan het begin van deze legislatuur geconfronteerd met een innovatiegolf die niet te voorzien was", aldus de minister. "Het is dat onverwachte succes dat aan de basis ligt van de begrotingsoverschrijding van het geneesmiddelenbudget."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.