ASGB hamert op hiaten toegankelijke zorg

Het probleem van de financiële drempels situeert zich niet in de eerstelijns geneeskunde, maar wel in de tweede en derde lijn. Een patiënt die zorg behoeft en door de huisarts verwezen wordt naar de tweede lijn wordt vaak geconfronteerd met zeer hoge niet terugbetaalde kosten, analyseert het ASGB.

"De overheid pakt na het afsluiten van het akkoord artsen-ziekenfondsen telkens uit met de boodschap aan de bevolking dat er voor de patiënten tariefzekerheid bereikt is, wel wetende dat het pas bereikte akkoord virtueel is en dat de patiënt allerminst van tariefzekerheid kan genieten, steekt het syndicaat van wal. De rechthebbenden sluiten de facto verplicht een (zorg)verzekering af zonder gewaarborgde risicodekking." 

"In aanloop naar de volgende federale verkiezingen worden de hiaten in de toegankelijkheid van de zorg opnieuw op de voorgrond geplaatst. Een gezondheidszorg die beschikbaar is voor iedereen veronderstelt dat er geen financiële drempels zijn die de toegang tot die zorg belemmeren."

"Sommigen, vnl. zorgverzekeraars, suggereren dat gratis zorg door de huisarts hiervoor het meest geschikte instrument is. Zij schijnen niet te weten dat deze zorg voor sociaal zwakkeren op 1 euro na nu reeds gratis sinds de invoering van de verplichte sociale betaler. En deze ene euro wordt bij moeilijkheden dikwijls niet geïnd."

Tweede en derde lijn

"Het probleem van de financiële drempels situeert zich niet in de eerstelijns geneeskunde, maar wel in de tweede en derde lijn. Een patiënt die zorg behoeft en door de huisarts verwezen wordt naar de tweede lijn wordt vaak geconfronteerd met zeer hoge niet terugbetaalde kosten. In meerdere disciplines zijn geen geconventioneerden te vinden. Zelfs indien de patiënt verwezen wordt naar een geconventioneerde specialist dan worden vervolgraadplegingen vaak geleid naar private kabinetten die buiten het tarievenakkoord vallen, of heeft hij niet de garantie dat een verdere doorverwijzingen binnen het kader van het tarievenakkoord verlopen."

"Om een toegankelijke gezondheidszorg te realiseren is het een vereiste dat een patiënt, die zich met zijn gezondheidsprobleem bij een geconventioneerde huisarts aanbiedt, de garantie heeft dat hij/zij in heel het ziektetraject kan rekenen op geconventioneerde tarieven, ook bij noodzakelijke nazorg in privépraktijken."

Aanvullende hospitalisatieverzekering

"Een aanvullende hospitalisatieverzekering is allerminst een oplossing voor de falende toegankelijkheid. Het bestaan van een dergelijke verzekering betekent dat de bestaande ziekteverzekering tekortschiet. Essentiële zorg hoort thuis in het algemene stelsel, waarvoor een aparte hospitalisatieverzekering overbodig is. Indien 80% van de bevolking een dergelijke hospitalisatieverzekering heeft afgesloten dan zijn de overige 20% allicht sociaal zwakkeren die een verzekering tegen essentiële zorge het meeste nodig hebben."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.