Zeven op de tien huisartsen krijgen waarschuwing in de bus over meervoudig huisbezoek

De Technisch Geneeskundige Raad (TGR) zal zich buigen over de visites in WZC's en het gebruik van de nomenclatuurcode meervoudige huisbezoeken daar. Dat is het gevolg van een rapport van het Intermutualistisch College (IMA) dat op tafel lag tijdens de eerste medicomut na de vakantie.

Ter herinnering: enige commotie ontstond begin juli naar aanleiding van een ziekenfondsrapport over de huisbezoeken van huisartsen in woonzorgcentra dat werd voorgelegd op de laatste medicomut voor de vakantie. Slechts 30% zou de correcte nomenclatuurcode invoeren bij het bezoek aan meerdere patiënten. De andere artsen zouden volgens de ziekenfondsen deze meervoudige bezoeken telkens als aparte bezoeken inbrengen. 

De studie werd nu uitvoerig besproken. Blijkt dat 8.058 verschillende huisartsen (op een totaal van 11.115 huisartsen die in 2017 een patiënt in een ROB/RVT bezochten) attesteerden op schijnbaar foutieve wijze. Dat tijdens 336.136 bezoeken aan patiënten op een totaal van 1.081.109 contacten (30,4%).

Deze foutieve attesteringen resulteerden in een geschatte meerkost voor de sociale zekerheid tussen de 2,6 en 3,3 miljoen euro. Op basis van hypotheses werden de betrokken patiënten geconfronteerd met onterecht aangerekende remgelden die op jaarbasis tussen de 150.000 en 800.000 euro liggen, of zo’n 1 à 5 euro gemiddeld per patiënt.

Slaan en zalven

Conclusie: er zal een brief vertrekken van het IMA naar de 30% huisartsen die het deden volgens het boekje, om hen hiervoor te feliciteren. Anderzijds vertrekt ook een schrijven naar de 70% huisartsen die de code blijkbaar foutief toepasten, om hen te waarschuwen.

Die waarschuwing laat niets aan de verbeelding te wensen over: "Rekening houdend met de omvang van dit fenomeen van onaangepaste attestering, zal de commissie Datamining & Controle de attesteringspraktijk van deze bezoeken in de toekomst verder monitoren. Indien er dan geen aanpassing van de attesteringspraktijk vastgesteld wordt, zal de commissie Datamining & Controle dienen over te gaan tot stappen die verder reiken dan deze duiding", luidt het.

Voor Marc Moens (Bvas) is het inderdaad moeilijk te aanvaarden dat hierbij zoveel fouten gebeuren, maar dat er zoveel huisartsen in de fout gaan, wijst ook op een achterliggende reden. De TGR zal zich daarover buigen. Dokter Moens vermoedt dat vandaag nogal wat grote WZC-complexen met verschillende paviljoenen, diverse tussenpersonen en administratieve procedures het bezoek aan die patiënten nodeloos ingewikkeld maken en veel nutteloze inspanningen vergen van de huisartsen in kwestie.  Dat moet de TGR dus eens onder de loep nemen.

Marc Moens wijst er alvast op dat de pandemie zelfs blootlegde hoe Belgische huisartsen niet binnen konden om hun patiënten in de WZC's op te volgen, zoals een opzienbarend artikel in The New York Times onlangs schetste. Maar voor alle duidelijkheid: deze studie gaat dus over de periode voor de pandemie.

Tarieven aanpassen

Marcel Bauval (GBO, Kartel) sluit zich daarbij aan: "We proberen geen artsen te verdedigen die bewust zouden frauderen. Een percentage van 70% dat onjuist de nomenclatuur is echter ontstellend. Daarom vroegen we, en dit werd aanvaard door medicomutvoorzitter Jo De Cock, dat de TGR de situatie analyseert en beter definieert wat een meevoudig bezoek is buiten en binnen de residentiële, en dat een aanpassing van onze tarieven aan de realiteit wordt overwogen."
"Het is heel anders om voor twee leden van een familie tegelijk te zorgen en voor twee WZC-bewoners. WZC's werden mastodonten voor soms 150 mensen, met verschillende verdiepingen en verschillende medewerkers. Voor de huisarts is het niet eenvoudig om de 'juiste' verpleegkundige te vinden, die de reden van het beroep kan uitleggen, hem het dossier kan geven... Om nog maar te zwijgen van het feit dat de bewoner nog steeds moet worden gelokaliseerd: hij kan op een fysiotherapiesessie, een bezigheidstherapieworkshop of een activiteit in een heel andere vleugel zitten. Dat kan dus best tijdrovend zijn."

De ziekenfondsen zouden deze zienswijze niet betwist hebben volgens dr. Bauval. Wordt zeker vervolgd.

> Lees ook: slechts 3/10 huisartsen gebruiken correcte nomenclatuurcode bij bezoek WZC's

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Valentin DEGRYSE

    04 september 2020

    Eén van de aspecten kan zeker zijn dat het belachelijk veel inspanning kan zijn de remgelden te innen van veel WZC-patiënten (via familie, via mantelzorgers...):als het telkens over 2.5 euro gaat valt het nogal mee (maar toch...) ,maar heel dikwijls gata het over bvb 9 euro per bezoek en dan kan een redenering zijn van dit remgeld te laten vallen en te compenseren door een 103132 te schrijven per patiënt ...