Slechts 3/10 huisartsen gebruiken correcte nomenclatuurcode bezoeken WZC's (ziekenfondsen)

Enige commotie ontstond naar aanleiding van een ziekenfondsrapport over de huisbezoeken van huisartsen in woonzorgcentra. Slechts 30% zou de correcte nomenclatuurcode invoeren bij het bezoek aan meerdere patiënten. De andere artsen zouden volgens de ziekenfondsen deze meervoudige bezoeken telkens als aparte bezoeken inbrengen. Voor de toepassing van de derdebetaler waren de cijfers dan weer positief.

Op zich is het oneigenlijke gebruik van deze code niet nieuw, maar nu stond het zwart op wit in dit rapport en het percentage deed toch de wenkbrauwen fronsen, zelfs al zou het rapport na grondige lectuur misschien nog met enkele percentages gecorrigeerd moeten worden. De nomenclatuur voor aparte bezoeken toepassen terwijl die voor een meervoudig bezoek geldt, kan niet door de beugel.

Meervoudig of apart bezoek?

Dr. Hueting (ASGB/Kartel) wil zeker eerst de methodiek van het rapport grondig doornemen alvorens te reageren. "Alleszins is dit een aanleiding om binnenkort de artsen hierover brieven te versturen ter sensibilisering. Volgend jaar komt er een monitoring om te zien of het gedrag aangepast is. De grootste outliers worden sowieso individueel benaderd."

Ook voor Roel Van Giel (AADM) dienen de outliers stevig te worden aangepakt, en moeten de andere artsen  gesensibiliseerd worden. "Als beroepsgroep moeten we erkennen wanneer zaken verkeerd lopen en eraan meewerken om die bij te sturen. Een aantal artsen zullen de nomenclatuur weleens onbewust verkeerd gebruiken, maar hier is toch remediëring nodig. De rapporten van het IMA zijn in principe degelijk opgesteld."

Voor Marc Moens (Bvas) is het gedrag van de outliers uiteraard eveneens ontoelaatbaar. "Het rapport bekeek zowat 11.200 huisartsen die 1,1 miljoen bezoeken aflegden in WZC's. Slechts een 3.000-tal huisartsen attesteerden 'perfect', de anderen dus niet. Maar laten we opletten met al te snelle conclusies want dergelijke profielen zijn niet zelden iets te simplistisch omdat ze niet de precieze context omvatten", weet hij. Hij herinnert zich van bij het begin van zijn carrièree hoe een klinisch biologe in de tijd dat Hiv opdook, al snel het profiel van 'outlier' kreeg opgekleeft wegens haar grote aantal hiv-tests. Achteraf bleek daar een volkomen logische uitleg voor te bestaan omdat ze werkte in... het instituut Jules Bordet.

Derdebetaler

Een tweede evaluatierapport, over de derdebetaler, toonde dan weer aan dat ruim negen op de tien huisartsen de verplichte sociale derdebetaler correct toepassen. Hierin zat zowel input van burgers als van zorgverleners (niet alleen artsen). Dr. Van Giel: "Sterk naar voren kwam wel de vraag om het verbod derdebetaler dat in sommige omstandigheden geldt, op te heffen."

Reinier Hueting stipte van ziijn kant aan dat de verwarring nu wel erg groot is over wat mag en niet mag: een vereenvoudiging dringt zich op. "Het rapport kan ook verder besproken worden op het Verzekeringscomité vermits hierbij ook andere zorgverleners betrokken zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.