Weinig onrust, wel verhoogde waakzaamheid in WZC’s

De CRA-artsen volgen voorbeeldig de corona-richtlijnen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat is uiteraard nodig omdat ze dagelijks in contact komen met een risicopopulatie.

Huisarts Hans Bogaert (groepspraktijk De Schakel en Icho) is ook coördinerend en raadgevend arts (CRA) waarbij hij het plaatselijke CRA-platform voorzit van ongeveer 15 tot 20 CRA-artsen binnen de regio Noord West-Vlaanderen. Dat gebied valt zo goed als samen met de huidige huisartsenkring Habo. Het platform overlegt halfjaarlijks.

Of hij specifieke veiligheidsmaatregelen neemt in verband met covid-19 vermits ouderen toch een risicopopulatie zijn? “We volgen de richtlijnen die het Agentschap Zorg en Gezondheid onlangs doorstuurde voor de Vlaamse woonzorgcentra (WZC’s), legt hij uit. “Dat betekent dus vooral extra focus op een goede handhygiëne, met aandacht ook voor familie en bezoekers die het WZC aandoen. We vragen hen om het bezoek uit te stellen wanneer ze zelf ziek zijn. Voorlopig lijkt het risico binnen de woonzorgcentra klein te zijn. Het is verder een kwestie van de andere klassieke preventiemaatregelen tegen de verspreiding van infectieziekten met meer aandacht nog dan anders toe te passen."

Bij de bewoners van de woonzorgcentra valt weinig ongerustheid te merken tot nog toe: “Eigenlijk loopt dat goed, we merken wel een verhoogde waakzaamheid en dat is maar goed ook. We stroomlijnen met ons platform de huisartsen die in al die verschillende woonzorgcentra binnenkomen en met gelijkaardige zaken geconfronteerd worden.”

Eerder liet het Agentschap Zorg en Gezondheid weten dat het er zeker in deze context vooral op aankwam om naast de strikte handhygiëne indien nodig handschoenen te dragen, en aandacht te besteden aan symptomen die grotendeels overeenkomen met griep.

Anders wordt het uiteraard als een besmetting wordt geconstateerd en men moet overgaan tot isolatie/quarantaine. In woonzorgcentra is dat doorgaans makkelijk uitvoerbaar met bijna uitsluitend eenpersoonskamers. Maar tot nader order zitten we nog niet in die fase.

> Lees ook: Coronavirus - Geen bezoek in rusthuis niet de gepaste maatregel (Agentschap Zorg en Gezondheid)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.