Verkiezingen VS: de contouren van 'Donaldcare' al afgezwakt (update)

De beloofde ontmanteling van de gehate Obamacare maakte Trump bekend tijdens zijn kiescampagne. Hij zette er de hoofdlijnen van 'Donaldcare' voor in de plaats, maar inmiddels zwakte hij toch enkele mogelijke veranderingen af om enkele punten uit Obamacare te behouden.

De elementen die Trump zou willen behouden zijn het verbod van verzekeraars om een patiënt te weigeren vanwege zijn gezondheidstoestand en de mogelijkheid voor ouders om hun kinderen langer te laten profiteren van hun ziekteverzekering. "Die delen heb ik zeer graag", aldus Trump.

Tijdens zijn campagne noemde Trump Obamacare nog een ramp. Op zijn campagnewebsite beloofde hij dat hij "op de eerste dag van de Trump-administratie aan het Congres zal vragen om Obamacare meteen volledig in te trekken".

Obama heeft de Amerikanen er echter herhaaldelijk aan herinnerd dat het feit dat hij zijn handtekening onder Affordable Care Act zette, betekent dat de gezondheidshervorming werd opgenomen in de nationale wetgeving, en dat een president geen wetten kan intrekken zonder de toestemming van het Congres. De Republikeinen hebben zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat de meerderheid, maar in de Senaat beschikken ze niet over de 60 zetels waarmee ze de Democraten buiten spel kunnen zetten. De minderheid kan nu door te filibusteren de stemming rond wetsvoorstellen tegenhouden. Trump kan echter wel kleine veranderingen doorvoeren die de Affordable Care Act sterk kunnen afzwakken.

Ter herinnering nog even de gezondheidspolitiek die Trump wou doordrukken als hij verkozen werd.

Gezondheidspolitiek van Donald Trump - hoofdpunten

Donald Trump beloofde om Obamacare te schrappen. Een van de speerpunten was de oprichting van een platform dat een gezondheidsverzekering aanbood, gereguleerd door de Staat. De marktmechanismen en de competitie tussen zorgleveranciers moeten worden hersteld,  alleen al om de prijzen te doen dalen.

Om het huidige systeem te vervangen, wil Trump al de huidige barrières schrappen want die verbieden tot nu toe om ziekteverzekeringen in verscheidene staten te verkopen. De opening naar de volledig vrije markt zou dus kostenbesparend werken volgens Donald Trump, iets wat tal van experts betwisten.

Derde maatregel: de integrale fiscale aftrekbaarheid van ziekteverzekeringspremies in het huidige fiscale regime. Het systeem Medicaid dekt - volgens ooit hertekende voorwaarden - om en bij de 60 miljoen Amerikanen die niet in staat zijn om hun ziekteverzekering te betalen. Het zal opnieuw moeten worden herzien. Wellicht zal de cofinanciering van Medicaid door de federale staat met vaste enveloppes gebeuren, waarbij elke staat de vrijheid krijgt om die te herverdelen. 

Een andere verandering is gericht op de individuele zorgtoegankelijkheid en de mogelijkheid van de Amerikaanse burgers om Health Savings Accounts te gebruiken. Dat zijn gezondheidsspaarrekeningen, eveneens vrijgesteld van belastingen en integreerbaar in de successie van de afnemers.

Op de markt van het zorgaanbod volgt de toekomstige president  een strakke liberale lijn. Hij stelt alles in het werk om de prijstransparantie tussen de zorgleveranciers te vergroten, vooral dan van artsen en gezondheidsinstellingen zodat elke burger "vrij kan shoppen om de beste prijzen, onderzoeken, behandelingen of andere medische procedures te ontdekken".

Tot slot deelt Trump een maatregel met Hillary Clinton: hindernissen opruimen die de toegang tot geneesmiddelengebruik beletten en de mogelijkheid om uit het buitenland minder dure producten in te voeren (inclusief voorschriftplichtige). De geneesmiddelenprijzen zijn inderdaad niet gereguleerd door de staat in de VS.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.