Uitbreiding verhoogde gmd-vergoeding afgeketst door ziekenfondsen

De verhoogde gmd-vergoeding of het gmd-forfait bestaat nu al specifiek voor mensen met het statuut chronisch zieke in de leeftijdscategorie 45 tot en met 74 jaar. Een voorstel van de drie syndicaten om de 2,5 miljoen resterend budget voor dit jaar, te benutten voor een uitbreiding van die groep, werd afgeketst door de ziekenfondsen.

Nochtans hadden de ziekenfondsen toen eind vorig jaar dat voorstel al ter sprake kwam en budgettair onderzocht zou worden door het actuariaat van het Riziv, geen bezwaren geuit. Uit berekeningen nu bleek het geen probleem om die 2,5 miljoen (1) te gebruiken door de doelgroep uit te breiden naar boven: chronisch zieken tot 80 jaar dus.

Veto

Zowel Kartel, Bvas als AADM stonden daarachter op de medicomut van deze week,  maar plots haalden de ziekenfondsen hun veto boven. Hun reden: er waren intussen al gmd-vergoedingen uitbetaald voor het nieuwe jaar volgens het oude systeem en dan moesten ze dat retrograad weer bij een aantal patiënten gaan rechtzetten. “Ons inziens een vreemde redenering omdat ze dergelijke aanpassingen voordien ook al voor andere leeftijdsgroepen hadden doorgevoerd”, analyseert ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “En jammer ook voor de huisartsen die hun vele werk voor het gmd nu niet beter gewaardeerd zien…”

(1) Oorspronkelijk voorzien voor experimenten automatische verlenging gmd, maar dat dossier is nog niet rijp.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Filip CHARLIER

    07 februari 2019

    En dan te bedenken dat we al jaren GMD hebben misgelopen omdat de mensen vroeger hun briefje niet binnenbrachten . We zien nu met e Facturatie dat ons aandeel GMD echt wel stijgt. Mss de 2.5 miljoen hieraan besteden?