Franse huisarts zwemt 7u/week in papierwerk

...Mocht dat nog een sportieve bezigheid zijn die de gezondheid ten goede kwam, dan was er geen vuiltje aan de lucht. Maar  het tegendeel is waar… een recente bevraging in opdracht van de Mutuelle du Médecin concludeert dat tijdens werkweken van circa 50 uur, de ‘zwemtijd’ in papier zeven uur opslokt ten koste van medische activiteiten.

De peiling via diverse gespecialiseerde medische sites liep eind oktober bij 200 vrij gevestigde huisartsen. Blijkt dat Franse huisartsen weken van ongeveer 50 uur presteren  (46,5u voor wie jonger is dan 40). Daarvan schatten respondenten dat ze zeven uur besteden aan alle soorten papierwerk. De meesten pikken er als meest tijdrovend de documenten uit van de CMU (universele ziekteverzekering voor de armen) of hulp voor personen met een beperking. Ze vermelden ook boekhoudprocedures of het bijhouden van patiëntendossiers als pieken bij hun administratie.

Zowat 85% van de respondenten meent dat vooral hun medische bezigheden lijden onder deze administratieve pest, en bijna evenveel (84%) ziet hier een belangijke weerslag op zijn jobsatisfactie.

Caducée.net van zijn kant schermt met cijfers uit de recente thesis van een jonge huisarts. Die interviewde 121 collega's. Hij stelde vast dat ze gemiddeld 57u/week werkten. Daarvan wijdden ze meer dan 13u aan niet-medische taken, wat neerkomt op 22 tot 33% van hun beroepsbezigheden. Het beheer van het patiëntendossier absorbeerde de helft (6u36) van deze 13 uur.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.