SSMG wil huisartsen installeren in gemeenten met artsentekort

Naast haar activiteiten voor permanente educatie is de SSMG (Franstalige tegenhanger van Domus Medica) momenteel de belangrijkste tussenschakel voor de vestiging van huisartsen beneden de taalgrens. De SSMG is betrokken bij verschillende praktijkprojecten in schaarstegebieden en wil in de toekomst in deze richting doorgaan. 
De SSMG meent dat zij door concrete ondersteuning tegen het tekort op middellange en lange termijn de overbelaste artsen in de getroffen gebieden zal bijstaan. Ze is zich ervan bewust dat de huidige artsen, vooral die van de jongere generatie, veel belang hechten aan een evenwicht tussen beroeps- en privéleven, en ze streeft ernaar de voorwaarden voor dit evenwicht te bevorderen. Ze wil graag optreden als mentor voor jonge collega's en steunt praktijken die redelijke werktijden bieden, een intellectueel rijke uitwisseling met een team, een motiverende omgeving en een secretariaat om hen van bepaalde logistieke aspecten te ontlasten. Ze gebruikt haar reputatie bij de overheid om de levenskwaliteit van de artsen te verbeteren, bijvoorbeeld door te streven naar kinderopvangplaatsen in het werkgebied van de artsen. 
Het is de bedoeling om projecten te ontwikkelen waarbij het lokale team op alle organisatorische niveaus kan worden betrokken en op middellange termijn de artsen zich in de regio vestigen en de leiding van de praktijken overnemen. Maar in die geest zal de SSMG hen de belangrijke beslissingen laten nemen die hen zullen worden opgelegd, zoals de financieringswijze die het best aan hun realiteit beantwoordt. "Wij dragen bij tot de invoering van structuren die aantrekkelijk kunnen zijn voor jonge artsen, maar wij laten hen hun onafhankelijkheid", verklaart dr. Elodie Brunel, vice-voorzitter van de SSMG. 

In Florennes wordt een concreet project ontwikkeld. Dankzij de samenwerking met het gemeentebestuur, het OCMW en het plan voor sociale cohesie van de stad, dat in 2020 van start ging. Na overleg met de lokale huisartsen leidde dat tot een proefproject voor "medical co-working", dat drie volledig uitgeruste praktijken zal omvatten. Deze groepering zal in oktober 2023 de deuren openen. "Andere projecten voor praktijken in gebieden met een tekort worden besproken", zegt dr. Brunel.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.