Solidaris steunt uitbreiding rol apothekers en verpleegkundigen bij griepvaccinatie

Het Verzekeringscomité heeft zich positief uitgesproken over het wetsontwerp om financieel te regelen dat apothekers en verpleegkundigen griepvaccins kunnen zetten. Solidaris steunt de uitbreiding naar meer zorgverleners omdat zo overbelasting van de eerstelijnszorg vermeden kan worden.

Terwijl vanaf het midden van september 2023 Vlaanderen met nieuwe vaccinaties tegen COVID-19 is gestart, heeft een meerderheid van het Verzekeringscomité positief geadviseerd over het plan van minister Frank Vandenbroucke om meer zorgverleners in de eerste lijn, onder wie apothekers, nauwer te betrekken bij de komende vaccinatiecampagne tegen griep.

De covidvaccins werden al toegediend door huisartsen, apothekers en verpleegkundigen in de eerstelijnszorg. Nu zullen die dus ook de klassieke griepvaccins kunnen zetten.

Overbelasting eerstelijnssector vermijden
Al was het advies niet unaniem, Solidaris juicht toe dat kwetsbare patiënten niet het slachtoffer worden van gebakkelei over wie nu een spuitje mag zetten.
"Artsensyndicaten Bvas en het Kartel wijzen op mogelijke medische gevolgen. Die zijn echter bijzonder zeldzaam. Bovendien kregen de apothekers een specifieke opleiding. Zelfs een korte opleiding bij het Rode Kruis, kan iemand accuraat doen reageren."

"Er is een belangrijk argument om ook apothekers en verpleegkundigen te betrekken bij de griepvaccinatie", luidt het. "Ze helpen de herfstpiek die eraan zit te komen, op te vangen. Zoals bekend kampt de eerstelijnszorg met capaciteitsproblemen. Een snelle bereikbaarheid van de huisarts staat vandaag onder druk."

Logistieke drempels blijven bij een vaccinatiecampagne best zo laag mogelijk, vindt Solidaris, dat het problematischer vindt dat kwetsbare patiënten niet tijdig gevaccineerd geraken, dan de zeldzame complicaties die kunnen opduiken door apothekers het griepvaccin te taten zetten.

"Bovendien vermijden we op deze manier dat patiënten met hoge en dringende medische nood, zelf niet meer terecht kunnen in een wachtkamer die is volgelopen met patiënten die een covid- en/of griepprik komen halen."

Doorstroming

Solidaris begrijpt wel de bezorgdheid over de kwalitatieve doorstroming van vaccinatiegegevens. “De ziekenfondsen zullen daarom maximale inspanningen leveren om die gegevensdoorstroming te faciliteren”, benadrukt Paul Callewaert, algemeen secretaris Solidaris.

> Bvas en Kartel ten strijde tegen griepvaccinatie door apothekers

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.