Sociaal statuut verfijnen: enkele vingeroefeningen die 10 miljoen kunnen opleveren

In 2013 werd aan 28.600 artsen een sociaal statuut toegekend voor in totaal meer dan 120 miljoen euro. Bedoeling is om de voorwaarden voor de toekenning te verfijnen op basis van activiteitsdrempels. Een simulatie met een drempel van 25.000 euro aan de ziekteverzekering aangerekende prestaties per huisarts, werd geëxtrapoleerd naar andere specialismen.

 

Ook na abstractie gemaakt te hebben van startende huisartsen en huisartsen die werken in medische huizen, bleef er nog 10% van de artsen in 2012 met een risicoprofiel onder de vastgelegde drempel. Dat meldde Greet Laga van het Riziv op het Vas-symposium “Zorg vs. Administratie”. In totaal bleken die risicoprofielen goed voor 10 miljoen euro aan uitgaven voor het sociaal statuut.

 

De resultaten van deze en andere simulaties werden voorgelegd aan de medicomut. Maar die wou eerst een verklaring vinden voor die 10% vooraleer een nieuwe regeling uit te werken. Er loopt een geanonimiseerde analyse van die groep van artsen die deze drempel niet haalt. Voor een aantal artsen met reden. Arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld. In functie daarvan is het de bedoeling om de voorwaarden voor de toekenning van het sociaal statuut te verfijnen zonder echt hele groepen uit te sluiten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.