Riziv communiceert raamkader afsprakenplan naar kringen en wachtposten

Het Riziv heeft op 1 juni officieel met de huisartsenwachtposten en huisartsenkringen gecommuniceerd over het raamkader van het afsprakenplan dat moet worden opgesteld tussen de huisartsenwachtdiensten en de ziekenhuizen. Ook de ziekenhuizen hebben bericht gekregen.

Het medicomut-akkoord 2016-2017 geeft aan dat er in de toekomst een afsprakenplan moet komen tussen de huisartsenwachtdienst en de spoeddienst van de ziekenhuizen. Om het afsprakenplan van een raamkader te voorzien, heeft de minister van Volksgezondheid een taskforce opgericht, samengesteld uit vertegenwoordigers van de huisartsenwachtposten, de huisartsenkringen, de spoedartsen en de beroepsverenigingen. De tekst is intussen door het Verzekeringscomité en door de medicomut goedgekeurd.

Het afsprakenplan zal voortaan een vast onderdeel zijn van het financieringsdossier van een nieuwe wachtpost, dat voor akkoord voorgelegd wordt aan de werkgroep ‘wachtposten’ van de medicomut. Maar voor nieuwe initiatieven waarvan de financiering al in opbouw is, heeft men een speciale regeling voorzien: op het ogenblik dat de beslissing over de financiering afgerond wordt, moet de projectbeheerder zich schriftelijk engageren om tot een afsprakenplan te komen. Het plan zelf kan dan worden opgemaakt met het oog op de concrete opstartdatum van het initiatief. Tegen eind 2017 moeten alle huisartsenwachtposten met de lokale ziekenhuizen een afsprakenplan opstellen. Dat geldt dus ook voor de wachtposten die nu al functioneren.

Laten we alvast even deze passage uit het raamkader van het afsprakenplan meegeven: “Voor redenen van eenvoudigheid gaat dit voorbeeldmodel uit van een overeenkomst tussen enerzijds de wachtpost en de huisartsenkringen die haar oprichtten en anderzijds het ziekenhuis en haar spoeddienst. Het afsprakenplan kan echter ook afgesloten worden voor alle andere vormen van wachtdiensten van de huisartsgeneeskunde.” Voorlopig wordt het afsprakenplan dus niet expliciet gekoppeld aan de verplichting om een wachtpost op te richten.

De volledige tekst van het afsprakenplan vindt u hier.

Lees meer over dit onderwerp in onze volgende editie van Medi-Sfeer (nr. 520).
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.