Petitie voor relevante en duurzame wachtdienst op site Kamer

Gezondheid is het hart van elke welvarende samenleving en huisartsen spelen een centrale rol in het behoud van die welvaart. Le Collège de Médecine Générale (CMG), inclusief de Franstalige kringvereniging FAGW en diverse andere organisaties die huisartsen vertegenwoordigen, roept het publiek op om een rechtvaardig en adequaat systeem van wachtdiensten te steunen door een petitie te lanceren op de website van de Kamer.

Huisartsen willen actief betrokken worden bij de organisatie van het medische triagesysteem 1733 en de werking van de wachtdiensten. Ze vragen om voldoende financiering om eerlijke zorg voor alle burgers te garanderen. Bovenal willen ze gehoord worden bij beslissingen die hun beroep rechtstreeks aangaan.

De eisen

  • Eerlijke zorg van hoge kwaliteit voor iedereen: een oproep om uniforme zorg van hoge kwaliteit te garanderen in het hele land.
  • Een doeltreffend triagesysteem: het 1733-nummer moet doeltreffend kunnen reageren op alle oproepen en patiënten naar de juiste specialist kunnen doorverwijzen.
  • Toegang tot een medische wachtpost: elke burger moet binnen 30 minuten bij een medische wachtpost kunnen zijn, gefinancierd door de federale overheid.
  • Eerlijke werkomstandigheden en honoraria: huisartsen verdienen respectvolle werkomstandigheden en eerlijke honoraria voor de diensten die ze leveren, in het bijzonder voor wachtdiensten.
  • Vertrouwen in de medische beroepsgroep: het is van essentieel belang om vertrouwen te hebben in onze artsen en hun vertegenwoordigers bij het organiseren van wachtdiensten, waarbij hun welzijn wordt gewaarborgd. Dat zal ervoor zorgen dat ze overdag optimale zorg kunnen verlenen.

Oproep voor de toekomst

Deze petitie is ook gericht aan toekomstige artsen. Ze wil hen tonen dat het mogelijk is om als huisarts te werken en een evenwicht te vinden tussen werk en privé. Door deze zaak te steunen, strijden we niet alleen voor de huidige artsen, maar ook voor een gezonde toekomst voor ons medisch systeem.

> De online petitie op de website van de Kamer

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.