Opzegging akkoord: wat moet het Riziv daarmee?

Wat moet het Riziv doen, nu het Kartel de opzegging van het medicomut-akkoord 2016-2017 betekend heeft, en Bvas dat allicht binnenkort ook zal doen? We vroegen het aan de betrokken instantie, maar werden niet veel wijzer. 

Het Riziv meldt in eerste instantie dat er momenteel niets verandert: ondanks de briefwisseling blijft het akkoord gelden. De huidige tarieven blijven dus van kracht.

Stelt zich dan de vraag of de redenering van de syndicaten opgaat. Is het publiceren in het Staatsblad van de programmawet van 25 december 2016 een geldige reden om het akkoord van rechtswege op te zeggen? Om op die vraag te antwoorden, zal het Riziv een bijzondere medicomut-zitting organiseren, waarop minister De Block wordt uitgenodigd. Die vergadering zou volgens het Riziv moeten plaatsvinden vóór 28 januari.

Als het akkoord inderdaad ontbonden wordt, wat gebeurt er dan? Komt er een nieuw akkoord? Zo ja, wordt dit opgelegd of onderhandeld? Het Riziv geeft hierop geen sluitend antwoord: “Ook de gevolgen van een ontbinding zullen moeten geanalyseerd worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.