Nieuw 'artsensyndicaat' in wording om ASO's te verdedigen

Het leven en de werkuren in ziekenhuizen is voor assistent-specialisten ver van eenvoudig... dus wordt een nieuwe organisatie gelanceerd om hen te verdedigen.

Dr. Jérôme Lechien, voorzitter van de AMIF, (Association de défense des Médecins Intra hospitalier en Formation) wil de arbeidsomstandigheden en de gezondheid van deze artsen verbeteren. "We willen de werksituaties objectiveren en concrete oplossingen bieden voor de werkschema’s en burn-outs (50% van de assistenten wordt daardoor getroffen) annex om zelfdodingsgevallen."

Met andere assistenten lanceert hij het 'CIMACS': Comité Interuniversité des Médecins Assistants Candidats Spécialistes de Belgique francophone. De lancering vindt over anderhalve maand plaats. "De voorbereiding is volop bezig. We willen artsen helpen die zich in penibele situaties bevinden en zich aan hun lot overgelaten voelen. We zullen hen juridisch bijstaan met experts. Het wordt een representatief orgaan, ik hou niet van de term syndicaat. We willen oplossingen voorstellen om hun situatie te verbeteren.”

Concreet staat "een wetenschappelijk onderzoek op het programma om het stressniveau van de assistent-specialisten en hun arbeidsomstandigheden te beoordelen." Het CIMACS  wil ook toezien op het feit of de werkomstandigheden stroken met de wet.

Volgens dr. Jérôme Lechien moet de politiek oplossingen bieden: "Het einde van de numerus clausus en minder druk op de ziekenhuisfinanciering die repercussies heeft op de manier waarop men omspringt met kandidaat-specialisten. "

Dit nieuwe ‘syndicaat’ is bedoeld om artsen te ondersteunen die niet altijd door andere organisaties worden gehoord terwijl die hen nochtans beter moeten beluisteren. "De huidige bazen van de Absym (Franstalig Bvas of Belgische Vereniging van Artsensyndicaten) hebben geen samenhangende visie op gezondheidszorg. Als men zich niet bewust is van de huidige feitelijke situatie van artsen-specialisten die stage lopen in ziekenhuizen, zal de situatie uiteindelijk explosief worden voor deze jonge specialisten, die morgen nog minder talrijk zullen zijn, maar ook voor de ziekenhuizen zelf."

> Het debat loopt verder op onze Twitter-account @specialistkrant

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.