NHS pakt probleemdrinkers en rokers massaal aan

De Engelse National Health Service zet 183 miljoen pond per jaar opzij om probleemdrinkeres en rokers te helpen. Die kosten het systeem sowieso 6 miljard pond per jaar. Alle rokers die worden opgenomen in het ziekenhuis zullen deelmaken van een langetermijnplan met rookstopadvies, luidt het.

Concreet zullen alle rokers in het ziekenhuis rookstopadvies krijgen en opgevolgd worden, zelfs voor wie langdurig gesteund moet worden voor geestelijke gezondheidszorg en leermoeilijkheden. Het gaat om 600.000 rokers de komende vijf jaar. De regeling maakt deel uit van het langetermijnplan van de NHS, dat bepaalt wat zal gebeuren met het extrabedrag van 20,5 miljard dat de gezondheidszorg zal krijgen tegen 2023-24.

Gezondheidsprofessionals zullen zich ook richten op aanstaande moeders en hun partners. Alles is gebaseerd op een schema in Manchester dat naar verwachting 10 miljoen pond zal besparen.

Probleemdrinkers zullen ook worden geholpen om miljoenen ponden te besparen als gerelateerde opnames blijven stijgen. Het aantal patiënten dat wegens alcoholgerelateerde redenen in het ziekenhuis is beland, is in het afgelopen decennium met 17% toegenomen, aldus NHS England. Naar schatting wordt in de NHS in Engeland  3,5 miljard pond per jaar uitgegeven aan problemen veroorzaakt door alcohol.

Teams worden ingezet bij die 50 ziekenhuizen met het grootste aantal alcoholgerelateerde opnames om controles uit te voeren, te helpen bij een alcoholstop en nuchter te blijven. Dat meldt the Guardian.

Prof. Andrew Goddard, president van het Royal College of Physicians: "Elke contact van een hulpverlener met een patiënt biedt  een kans om de patiënt te helpen stoppen met roken."

Anderzijds weerklinkt toch ook kritiek omdat dit nieuwe plan ondergraven wordt door een drastische vermindering dit jaar van 34 miljoen pond voor diensten gespecialiseerd in alcohol- en drugsverslaving, en 3,1 miljoen bezuinigingen bij diensten die helpen stoppen met roken.

"We zijn dan ook erg blij met het langetermijnplan van de NHS, dat ondersteuning biedt voor psychische aandoeningen en ziekenhuisopname van patiënten.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.