Najaarssymposium VAS kijkt naar administratieve verplichtingen

Naar goede gewoonte organiseert het Vlaams Artsensyndicaat ook dit jaar een najaarssymposium, dat plaatsvindt op 8 november. Het thema is ‘Administratie versus zorg’.

Zoals wel meer betrokkenen is ook het VAS er zich van bewust dat de administratieve taken van de arts er niet eenvoudiger op worden. Het symposium geeft een overzicht van de belangrijkste veranderingen in de regelgeving.

Het eerste deel van het programma is gewijd aan veranderingen in de gezondheidsadministratie. Bovenaan in het rijtje staat de derdebetalersregeling (DBR). Zoals de zaken er momenteel voor staan, zal de DBR vanaf 2015 verplicht moeten worden toegepast bij onder andere patiënten met een chronische aandoening of een OMNIO-statuut. Wat dat precies inhoudt, wordt toegelicht door Lore De Raeve en Christophe Michel van de nationale tariferingsdienst LTD3. De sprekers geven aan welke stappen de arts moet doorlopen bij het toepassen van DBR3. Ze staan stil bij EasyTar®, een applicatie waarmee de arts snel en gemakkelijk getuigschriften kan verwerken.

De Transparantiewet is een ander belangrijk luik, waarover Jo De Cock, administrateur-generaal van het Riziv, meer duidelijkheid zal brengen. De Transparantiewet verplicht de arts bijvoorbeeld om zijn patiënt niet alleen meer een getuigschrift voor verstrekte hulp af te leveren, maar ook een betaalbewijs. Wat betekent dit voor de dagelijkse praktijk?

De voorwaarden voor het sociaal voordeel bij conventionering en voor het verkrijgen van de telematicapremie (door de huisarts) zullen in de toekomst veranderen. Riziv-attaché Greet Laga legt uit wie alsnog in aanmerking komt.

Het tweede deel van het symposium heeft als onderwerp de evolutie in de financiering van de gezondheidssector. Professor Marc Decramer (gedelegeerd bestuurder UZ Leuven), dokter Marc Moens (ondervoorzitter BVAS) en professor Dirk Ramaekers (directeur Gezondheidsbeleid LCM) geven hun visie. Welke aanbevelingen doet het KCE? Wat zijn de gevolgen voor de artsenhonoraria? Blijft er nog ruimte over voor privépraktijken?

 

Het najaarssymposium van het VAS vindt plaats in Salons Waerboom (Groot-Bijgaarden). Inschrijven is gratis voor leden, er wordt 40 euro gevraagd voor niet-leden. Inschrijven kan via de website www.vlaamsartsensyndicaat.be, info@vlaamsartsensyndicaat.be of telefonisch op het nummer 03/238.98.60.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.