Medicomut werkt ondersteuningspremies huisartsen uit

De premies komen tegemoet aan zowel de noden op het terrein van startende als gevestigde praktijken. Daarvoor was in het akkoord 2023 ovrigens al 16,7 miljoen voorzien, maar nu is alles geconcretiseerd. Verder was een verhoging van de beschikbaarheidshonoraria aan de orde, de betoelaging van de artsensyndicaten, en werd een bedrag vrijgemaakt om haio’s te stimuleren om te gaan werken in huisartsarme gebieden. De uitbreiding van het gmd chronische zieken is ook rond.

Een eerste steunpremie is een eenmalige infrastructuurpremie die aangesproken kan worden als je voor de eerste keer een personeelslid in dienst neemt, of als je gaat samenwerken met een zelfstandige verpleegkundige. Tot tien jaar vooraf mag er wel geen samenwerkingsovereenkomst gerealiseerd zijn. De overeenkomst start tussen 1 januari en 31 augustus 2024, in te dienen elk jaar tussen 1 juni en 31 augustus. Dan kom je in aanmerking voor een premie tussen 5.000 en 7.500 euro, significant om zo’n eerste investering te overbruggen, aldus Marieke Geijsels (AADM) en Jos Van Hoof (Bvas).

De tweede helft van het budget is voorzien voor praktijken die al wat verder staan en al ondersteund worden. Maar ook zij moeten investeren in de begeleiding en evaluatie van hun personeel, net als het opstellen van zorgprotocollen. Die tijd is nu niet vergoed. Daarvoor dient dan de jaarlijkse managementpremie die ligt tussen een vork van minimaal 3.796 euro en maximaal een plafond dat zal afhangen van het totaalbedrag dat opgebruikt dient te worden. Voorwaarden zijn dat je minstens 500 gmd’s moet tellen en 25.000 euro omzet. Er moet ook een samenwerkingsovereenkomst bestaan voor onbepaalde duur met een praktijkmedewerker/assistent die minstens 13u/week aan de slag is. Ze geldt jaarlijks per praktijkadres.

Er wordt voorts 2,2 miljoen vrijgemaakt om haio’s te stimuleren om te gaan werken in huisartsarme gebieden – die dan wel nauwkeuriger gedefinieerd moeten worden. Het gaat er niet alleen om om de koppen ter plaatse te tellen bij de definitie van een dergelijk gebied. Het komt erop aan om de juiste criteria te formuleren en te zorgen dat er voldoende artsen zijn om haio’s opleiding te geven. Daarover is men in gesprek met het haio- en SUI-platform.

Budget beroepsverenigingen

Een stand van zaken na de recentste syndicale verkiezingen leert dat AADM het kleinste budget van de drie syndicaten krijgt. Het bedrag ligt iets hoger dan voor de verkiezingen en schommelt om en bij 346.000 euro, licht dr. Geijsels toe. Ze toont zich daarmee tevreden.

Dat doet ook Michel Wijns (Kartel) die weliswaar vindt dat een dergelijk budget vandaag aan de lage kant ligt, maar begrijpt dat het 'budgettair moeilijke tijden' zijn. Een precies zicht op het toegekend bedrag voor zijn syndicaat heeft hij nog niet omdat het nog wat boekhoudkundig gecijfer vergt vermits nog geld uit 2022 moet worden uitgekeerd.

Bvas krijgt nu ongeveer 800.000 euro als grootste syndicaat. "Het totaalbedrag volstaat volstrekt niet om je personeel te huisvesten en artsen voldoende te ondersteunen", duidt Jos Van Hoof. "Een werkgroep moet bekijken hoe dat in de toekomst – in het raam van de (de-)conventie verder moet evolueren."

Hij geeft mee dat het gmd voor chronisch zieken nu effectief wordt uitgebreid naar alle leeftijden, dus ook onder 30 jaar en boven 80 jaar. Er is beslist tot een verhoging van 20,82%. Er rezen vragen rond de uitbetalingscriteria want men wil de gmd's betalen per kwartaal zoals dat nu gebeurt in de New Deal. Ook voor de beschikbaarheidshonoraria voor huisartsen met wacht is de kogel door de kerk: plus 7,6 euro per uur.

Uiteraard kwamen ook de conventiecijfers ter sprake. Die liggen relatief hoog bij huisartsen, maar vooral jongere specialisten willen zich meer en meer deconventioneren, wat een aandachtspunt is. In tegenstelling tot andere jaren kwamen er naast dermatologie en oftalmologie nu ook fysische geneeskunde bij, gynaecologie, orthopedie, plastische chirurgie die boven de 50% deconventie stegen.

Bugs

Tot slot werd het hét klachtenpunt aangesneden van de jongste maanden: de terugkerende bugs in de software die huisartsen gedwongen moeten gebruiken. Paul De Munck (GBO/Kartel): "Een mobilisatie heeft al plaatsgevonden in Vlaanderen en we zijn van plan hetzelfde te doen in Wallonië en Brussel."

"Deze al te frequente blokkades belemmeren in ernstige mate de uitoefening van de huisartsgeneeskunde en dit kan zo niet doorgaan. Naar aanleiding van de herhaalde klachten van de medische beroepsorganisaties heeft Frank Robben voorgesteld om met de betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten: de dienstverleners, de beheerders van e-Health, de softwareontwikkelaars en de beheerders van de 'kluizen': Abrumet, VitaLink en Réseau Santé. Dat is allemaal goed en wel, maar het is niet genoeg om alleen de problemen te identificeren; we moeten er ook iets aan doen."

Dat is des te belangrijker omdat, naast het permanente ongemak voor huisartsen in hun dagelijkse praktijk, de toekenning van de geïntegreerde praktijkpremie onderworpen is aan voorwaarden, waaronder het aantal gmd's dat de arts bezit. Op een parlementaire vraag van parlementslid Bacquelaine antwoordde minister Vandenbroucke dat computerblokkades geen impact zouden hebben op de toekenning van deze premie. "Maar we zouden graag een bevestiging krijgen van de Medicomut. En dat er voor eens en altijd een einde komt aan deze bugs." Een algemene coördinator moet de frustraties op het terrein kunnen wegwerken.

> Alle conventiecijfers 2024

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.