Medicomut-overleg maakt doorstart op 7 november

Nadat de drie artsensyndicaten op 24 oktober geweigerd hadden zich aan te melden op de geplande zitting van de medicomut, zijn ze ontvangen door minister De Block. De syndicaten kondigen hun terugkeer aan op de medicomut op 7 november.

De ontmoeting met de minister en medicomut-voorzitter Jo De Cock woensdag leverde niet veel op. Eén ding is zeker: de minister komt niet terug op de geplande besparingen. AADM heeft aangehaald dat het vertrouwen in het overlegmodel geschaad is en heeft aan de minister voorgesteld om hieraan samen te werken. Daarnaast heeft AADM aandacht gevraagd voor enkele actuele thema’s. Jo De Cock heeft de zware opdracht om een nieuwe nota voor te bereiden voor het volgende overleg.

Een mogelijke oproep om individueel uit het akkoord te stappen, staat nog steeds op de agenda. “Een automatische opzegging van het akkoord lijkt me onmogelijk”, zegt Jacques De Toeuf, ondervoorzitter van de Bvas. “We zitten dus in het scenario van een individuele opzegging, wat de minister uiteraard niet bevalt.” Jo De Cock had al eerder aangegeven dat er niet voldaan was aan de voorwaarden voor een automatische opzegging van het akkoord (zie elders op onze site).

Zullen artsen dan uit het akkoord stappen en hogere honoraria vragen? Dr. De Toeuf herinnert eraan dat sommige deconventies geen sikkepit kosten: “We weten dat 5.000 artsen het sociaal statuut niet krijgen omdat ze de activiteitsdrempel niet haalden. Als die eruit stappen, halen we al een mooi aantal. Idem dito voor de gepensioneerden. Het is niet zeker dat ze hogere honoraria zullen vragen. Maar verder hebben ze niets te winnen om in het akkoord te blijven.”

Hij schetst één van de Bvas-voorstellen om de schade te beperken. “We pleiten voor een herverdeling van de kosten ten laste van de patiënten: als we 2 euro extra zouden vragen per consultatie, zou dat voor een arts die 20 patiënten per dag ziet, 9.000 euro bruto betekenen op een jaar, of na belasting het equivalent om zijn sociaal statuut te betalen.”

Daarnaast tovert de syndicale voorman opnieuw een oud voorstel uit zijn hoge hoed om de supplementen een plaats te geven: “Men kan een supplement afspreken dat de aanvullende verzekeringen van de ziekenfondsen terugstorten. Dat voorstel lanceerde ik al vier jaar geleden, maar toen werd het geweigerd.”

Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting wacht eveneens de volgende zet van Jo De Cock af. “Het kan niet dat we ons moeten inschrijven in een eenzijdig opgedrongen budget, tegen alle afspraken in. Het gebeurt de laatste tijd vaker dat men van bovenaf ingrijpt. Denk bijvoorbeeld aan werkgroepen die dossiers voorbereiden en achteraf voor voldongen feiten worden geplaatst. Zo hadden we zelf de erkenning van huisartsen via de license to practice als idee. We vinden het plots terug in het nieuwe model ter vervanging van KB 78. Maar daarover is overleg op voorhand nodig. Pedro Facon (kabinetschef minister De Block) zegt wel dat hij daarover communiceert in het Verzekeringscomlité, maar dat doet hij dan onvoldoende.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.