Medicomut: bedrag sociaal statuut vastgelegd, hervorming beschikbaarheidshonoraria ligt op tafel

De leden van de medicomut kunnen van een ontspannende vakantie genieten. De laatste vergadering vóór de zomer heeft plaatsgevonden op 4 juli. VAS-ondervoorzitter Dirk Scheveneels bespreekt twee huisartsgerelateerde topics die aan bod kwamen. Plus het akkoord over de tarieven van borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, “om met een positieve noot te eindigen”, zegt hij.

Het bedrag van het sociaal statuut voor 2016 ligt vast: het wordt 4.563,12 euro voor volledig geconventioneerde artsen en 2.213,64 euro voor gedeeltelijk geconventioneerde artsen. Dat stemt overeen met een indexering van de eenheidsbedragen met 0,62 % ten opzichte van 2015.

Het medicomut-akkoord 2016-2017 voorzag in een verhoging van de bedragen, die al dan niet zouden worden toegekend op basis van activiteitsdrempels. Maar de inwerkingtreding van het uitvoeringsKB kwam er niet tijdig, onder meer omdat het kabinet De Block het sociaal statuut van alle zorgverleners samen wou bekijken.

“De Bvas had daarom al in een vorige vergadering voorgesteld de bedragen van het sociaal statuut 2015 te indexeren”, aldus dr. Scheveneels. “De medicomut heeft dit voorstel op 4 juli goedgekeurd.”

Hervorming beschikbaarheidshonoraria

Tijdens de vergaderingen van de werkgroep Huisartsenwachtposten in de loop van het tweede trimester 2016 is gebleken dat steeds meer kringen een aanvraag indienen voor de financiering van de weekwacht ’s avonds. De aanvragen die al werden ingediend komen allemaal uit Wallonië, maar ook in Vlaanderen blijken nu een aantal initiatieven in voorbereiding te zijn. Van het bedrag dat men recupereert door de beschikbaarheidshonoraria te reduceren, wil men een gedeelte (circa 5 miljoen euro) gebruiken om de avondwachten tijdens de week financieel te steunen.

Omdat de financiële middelen beperkt zijn, stelt de werkgroep voor de weekwacht in een eerste fase “op een selectieve manier te financieren. Prioriteit moet daarbij gegeven worden aan de zones waarvan, op basis van objectieve criteria, wordt vastgesteld dat daar de grootste moeilijkheden bestaan om de beschikbaarheid op een aanvaardbaar peil te houden voor de weekwachten. Voor het vastleggen van de criteria kan vertrokken worden van het concept van ‘kring in moeilijkheden’ zoals het door de FRHAK werd ontwikkeld in 2012.”

De medicomut heeft de opdracht gekregen in de komende maanden te werken aan de hervorming van de beschikbaarheidshonoraria en aan een selectieve en doelmatige financiering van de weekwacht.

“Bvas gaat hiermee niet akkoord”, stipt Dirk Scheveneels aan. “Het beschikbaarheidshonorarium is eigendom van de huisarts die tijdens de betrokken wachtdienst beschikbaar was. We begrijpen zeer goed de moeilijkheden in het zuiden van het land om 24/7 de continuïteit van de zorg bij de huisarts te verzekeren. En we zijn bereid mee naar oplossingen te zoeken. Maar de organisatie van de avondwacht tijdens de week is een opdracht van de kringen. De Algemene Vergadering van de kring(en) stemt met een gekwalificeerde meerderheid hoe zij de weekendwachten wil invullen en dus ook hoe de avondwachten tijdens de week worden georganiseerd. De praktijkpermanentie wordt door elke huisarts (solo- of groepspraktijk) autonoom verzekerd. Uiteindelijk weten de artsen binnen de kringen het best welke organisatie het meest geschikt is voor hun regio. Dromen dat we de continuïteit ook in de avonduren tijdens de week op één locatie kunnen organiseren is absurd en onbetaalbaar. Heel veel huisartsen werken te hard en te veel. Gaan we ze nu ook nog één avond van de week op een andere locatie verplicht laten werken, ten koste van hun eigen patiënten, met een politieke wil om dit op termijn 24/7 te doen? De Bvas zal zich hiertegen verzetten.”

Overeenkomst voor borstreconstructie met eigen weefsel

Het Verzekeringscomité van het Riziv heeft een overeenkomst gesloten met erkende verplegingsinrichtingen en de daaraan verbonden plastische chirurgen, voor de vergoeding van de totale uni- of bilaterale borstreconstructie door middel van een microchirurgische vrije perforatorflap. De tekst is door de medicomut goedgekeurd.

De overeenkomst betreft vrouwen die een mutilerende ingreep op één of beide borsten hebben gehad voor borstkanker en vrouwen bij wie het borstweefsel naar aanleiding van een BRCA-mutatie preventief verwijderd is. Ze werd opgesteld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de specialisten in de plastische en reconstructieve heelkunde, de beroepsverenigingen, de verzekeringsinstellingen, de ziekenhuiskoepels en de private verzekeraars.

De inhoud van de overeenkomst kan in drie krachtlijnen worden samengevat:

  • De eigen bijdrage van de patiënte wordt beperkt tot een redelijk bedrag;
  • Het aanrekenen van de zogenaamde esthetische supplementen bij deze ingrepen wordt onmogelijk op tweepersoonskamers;
  • De honorering van het team plastisch chirurgen wordt aangepast aan de duurtijd en de complexiteit van de operatie en de intensiteit van de postoperatieve opvolging.

Jaarlijks krijgen in België ongeveer tussen de 1.300 en 1.500 vrouwen een borstreconstructie met eigen weefsel. De financiële impact van de verhoogde tussenkomst bedraagt 2,2 miljoen euro voor rekening van de ziekteverzekering.

“De overeenkomst bewijst dat redelijkheid van alle actoren en een betere vergoeding van de artsen bij deze complexe en langdurige operatie te onderhandelen valt. Een zeer positief signaal vanuit de medicomut, dat dan ook terecht de algemene pers haalde”, concludeert Dirk Scheveneels.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.