Luc Van Gorp: "Ooit zullen hospitalisatieverzekeringen crashen"

De Specialist sprak met CM-baas Luc Van Gorp. Enkele citaten.

Over de mogelijke sluiting van ziekenhuizen

“De concurrentie op zich tussen de ziekenhuizen is niet erg, maar ze kost ons wel wat geld. (...)  Onze leden willen geen ziekenhuis op elke straathoek. Als ze weten dat ze goede zorgkwaliteit krijgen, zijn ze gerust bereid zich te verplaatsen.”

Over de nomenclatuur

“Ik geef toe, we hebben jarenlang meegebouwd aan dat ingewikkelde systeem en we riepen het geen halt toe.  De nomenclatuur is een enorm bouwwerk met respect voor wie het gebouwd heeft, maar dat morgen niemand nog zal snappen.”

Over euthanasie

"Ik ben geen eigenaar van andermans leven en ook niet van de regie van beslissingen die anderen nemen. Proclameren van de heiligheid van het leven is geen discussie."

Over mensen die zich in woon- en zorgcentra levensmoe voelen

"We kregen de mens fysiek in vrij goeie conditie op een gezegende leeftijd, maar hij is een aantal componenten van zijn bestaan kwijt. De mens is nog altijd een emotioneel, zinzoekend, verbindend wezen."

Over de loonspanning tussen artsen

“De loonspanning tussen artsen is niet meer te verantwoorden, dat zeggen artsen zelf. Het systeem van de afdrachten gijzelt de artsen. De excessen moeten eruit, dat zegt ook Marc Moens. En geld onder de tafel doorschuiven om geopereerd te mogen worden: dat zijn niet te verantwoorden misbruiken. Ooit  zullen de hospitalisatieverzekeringen crashen. We willen trouwens af van de hospitalisatieverzekeringen en de eenpersoonskamers als standaard invoeren."

Het volledige interview leest u in onze papieren editie.

Zie ook hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.