Algemene Raad bekrachtigt budget gezondheidszorg

De Algemene Raad van het Riziv heeft  de begroting en de begrotingsdoelstelling van de ziekteverzekering goedgekeurd. Het gaat om een bedrag van 26.518.320.000 euro. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block zijn er geen besparingen ten laste van de patiënten en zorgverleners. De syndicaten bekritiseerden eerder al dat er geen ruimte is voor nieuwe initiatieven hoewel de artsen hun budget niet opgebruikten.

De meerderheid van de raad keurde het bedrag goed. Daardoor wordt het budgettaire meerjarenkader van de federale regering gerespecteerd. Op 1 oktober keurde de meerderheid van verzekeringsinstellingen en zorgverstrekkers een voorstel al goed, waarop deze beslissing verder bouwt.

Er worden voornamelijk bijkomende inspanningen gevraagd van de farmasector en dat ter waarde van 272 miljoen euro.

Daarnaast zijn er een aantal correcties doorgevoerd. Zo moet de verzekering geneeskundige verzorging niet langer de administratiekosten van de verzekeringsinstellingen op zich nemen als het om taken gaat die behoren tot de bevoegdheden van de gefedereerde entiteiten. Dat levert zo'n 36,2 miljoen euro op.

Verder werd de opbrengst van het plan handhaving verrekend (25 miljoen euro). Dat plan is in het leven geroepen om financiële middelen in de gezondheidszorg op een performante manier te gebruiken.

Daarnaast komt er een bijkomend budget vrij voor kinesisten en voor diëtisten voor kinderen en is er financiering voorzien voor projecten rond mobiele gezondheidszorg of mHealth. Ook de economische marge van de apothekers wordt met 5,8 miljoen euro verhoogd.

"Ik ben zeer blij. We kunnen de ingeslagen weg nu verderzetten. Het belangrijkste is dat er geen besparingen zijn ten laste van de patiënten en van de zorgverleners", reageert De Block.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.