“Nood aan scheidsrechter in overlegmodel stijgt” (Pedro Facon)

"Het Belgische gezondheidszorgsysteem is autoregulerend, de overheid zit erin als regeringscommissaris, wat wil zeggen dat men min of meer een veto heeft maar voor de rest vooral moet zwijgen. Dat zie ik helemaal veranderen."

Aan het woord is Pedro Facon (FOD Volksgezondheid) op het debat dat gevoerd werd naar aanleiding van de visienota 'New Deal' voor de gezondheidszorg. Het hoofd van de FOD Volksgezondheid voelde zich gecharmeerd omdat de 12 initiatiefnemers van de nieuwe visienota hun hoofd boven de maailijn uit staken. Dat deed hijzelf overigens ook zeer gretig toen hem in het publiek het slotwoord gegund werd: “Het Belgische gezondheidszorgsysteem is autoregulerend, de overheid zit erin als regeringscommissaris, wat wil zeggen dat men min of meer een veto heeft maar voor de rest vooral moet zwijgen. Dat zie ik helemaal veranderen."

"Dat overlegmodel, dat ik nochtans steun en een warm hart toedraag, functioneert onvoldoende. Meer en meer begint men naar de overheid te kijken om toch sturing te geven. En wel omdat het overleg goed functioneerde zolang het budget sterk steeg. Maar bij meer druk op de budgetten steeg de nood aan een scheidsrechter. Dat is geen cynische, maar factuele opmerking."

"Als je echt sturing op het systeem wil brengen, moet je die overlegstructuren en de werking van de administraties prioritair aanpakken. De nota zelf zet de administraties en het overleg te weinig in beweging. Sla de hand aan de ploeg.”

Lees ook: topnamen-uit-gezondheidszorg-pleiten-voor-new-deal-voor-de-zorg

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.