“Geef huisarts sterkere positie in vaccinatiebeleid”

Dokter Michel De Munck gaf de voorzet voor de verbetering van de griepvaccinatie, dr. Luc De Clercq neemt hem met plezier over: geef de huisarts een sterkere positie voor het vaccinatiebeleid in het algemeen.

Dokter Michel De Munck opperde om naar analogie met de crisisaanpak van de Mexicaanse griep, de griepvaccinatie van vandaag op dezelfde leest te schoeien. Destijds werd immers via griepcommissaris Marc Van Ranst het vaccin aan huisartsen en ziekenhuizen ter beschikking gesteld.

Een voorzet die dr. Luc De Clercq (Vas) graag overneemt, maar hij wil het voorstel opentrekken voor het hele vaccinatiebeleid. “Waarom dat niet eens herbekijken via Vlaamse en federale overheid? Een van de frustraties van Michel De Munck en mezelf is dat, bij een vaccinatie, die gegevens niet steeds ter beschikking staan van andere artsen. Als een huisarts vaccineert, wordt  dat geregistreerd in vaccinnet en kunnen we er via vitalink en hubs aan. Maar als er in ziekenhuizen op spoed gevaccineerd wordt, of in het Tropisch Geneeskundig Instituut, dan hebben we daar geen zicht op wegens niet opgenomen in vaccinnet.”

Luc De Clercq is bereid om dat punt op de agenda te plaatsen bij de eerstvolgende Bvas-vergadering en zo “het vaccinatiebeleid zowel Vlaams als federaal weer op scherp te stellen. Met een centrale rol daarin voor de huisarts.”

Op de agenda

Vaccinnet zou dus alles moeten registreren. “We nemen het voorstel van Michel De Munck graag mee zonder ons daar precies op vast te pinnen”, aldus dr. De Clercq. “Dr. De Munck heeft zeker een punt als hij voorstelt om het systeem te verbeteren. Wat anderzijds niet wil zeggen dat we het slecht doen. Bij de Oeso scoren we uitstekend voor een aantal vaccinaties. We moeten het systeem dus niet vanuit de losse pols willen veranderen en bijvoorbeeld de apothekers ook maar mee laten vaccineren omdat het hier en daar wat beter kan. Het huidige vaccinatiesysteem via artsen, al dan niet met hulp van verpleegkundigen, lijkt in het algemeen goed te werken”, besluit de syndicale voorman.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk LAMIROY

    23 augustus 2018

    Zorg er om te beginnen voor dat er een automatische link komt tussen het medisch dossier en vaccinnet zodat je dit geen 3 x moet registreren .

    Dirk Lamiroy

  • Ula MANIEWSKI

    23 augustus 2018

    Beste,
    Graag wil ik reageren op bovenstaand artikel. Hoewel dit in het verleden inderdaad een probleem was, worden sinds anderhalf jaar alle vaccins toegediend in het Instituut voor Tropische Geneeskunde geregistreerd in Vaccinnet. Dit gebeurt dagelijks en met terugwerkende kracht tot 2010.
    Dr Ula Maniewski, arts reiskliniek ITG