Janssen Pharmaceutica investeert 21 miljoen in “productie van de toekomst”

Janssen Pharmaceutica heeft een naar eigen zeggen baanbrekende technologie geïmplementeerd voor de continue productie van geneesmiddelen. Naast productielijnen in Puerto Rico en Italië werd ook een nieuwe productielijn op de Janssen Campus in Beerse gebouwd, goed voor een investering van 21 miljoen euro.

Traditioneel gebeurt de productie van geneesmiddelen volgens een ‘batchproces’, een
productiewijze waarbij telkens een afgeronde partij of hoeveelheid van een product wordt gemaakt. “Het belangrijkste voordeel van een batchproces is de mogelijkheid om de kwaliteit van het product te controleren zowel tussen de verschillende productiestappen als op het einde van de productie”, zegt Dirk De Smaele, wereldwijd hoofd van Small Molecule Pharmaceutical Development bij Janssen. “Maar de vele tussenstappen en controlemomenten maken het batchproces ook traag en
inefficiënt.”

Van batchproductie naar continue productie
Daar komt nu verandering in. Dankzij de integratie van verschillende productietechnologie en de introductie van de allernieuwste meettechnologie in de continue productielijn, zijn ingenieurs en wetenschappers van Janssen, de Universiteit van Gent en Rutgers University (VS) erin geslaagd een totaal nieuw productieproces te implementeren. “Hierdoor zijn tijdens ontwikkeling substantieel minder grondstoffen nodig, kan de totale doorlooptijd gehalveerd worden en kan de kwaliteit van
het product continu kan worden gemeten en opgevolgd”, zegt De Smaele.

Standaard voor de toekomst
Na initiële successen in de commerciële productie, heeft Janssen beslist om voluit in continue productietechnologie te investeren als standaard voor de toekomst. “We zijn dan ook erg tevreden dat naast de investeringen in Puerto Rico en Italië ook 21 miljoen euro wordt uitgetrokken voor een continue productielijn op de Janssen Campus in Beerse”, zegt Stef Heylen (foto), managing director van Janssen Pharmaceutica. “Daarmee bevestigen we onze zeer belangrijke positie binnen de wereldwijde Johnson & Johnson groep.”
De continue productielijn in Beerse werd intussen uitgebreid getest en in gebruik genomen. Een eerste product werd succesvol geproduceerd en wordt momenteel reeds gebruikt in een klinische studie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.