De Block pleit voor Europese aanpak rond geneesmiddelen tijdens zwangerschap

Zijn pictogrammen op de verpakkingen van teratogene geneesmiddelen de oplossing om aanstaande moeders te verwittigen van het mogelijke schadelijke effect op de foetus? Minister van Volksgezondheid Maggie heeft zo haar twijfels en pleit voor een Europese aanpak.

Vorig jaar publiceerde de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen een studie over het gebruik van gevaarlijke geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Belangrijkste conclusie was ongetwijfeld dat de meerderheid van alle zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap een geneesmiddel had ingenomen dat niet zonder gevaar was voor de foetus. De niet-steroïdale ontstekingsremmers vormden een belangrijke groep.

Vals gevoel van veiligheid

Hoewel de minister in haar antwoord op de parlementaire vraag van Daniel Senesael (PS) hierover ietwat ongelukkig zei “dat de resultaten in onze buurlanden vergelijkbaar zijn”, is het toch duidelijk dat deze topic haar aandacht kon trekken. Meer zelfs, in 2017 had ze al op Europees niveau een initiatief uitgewerkt om dit op Europees niveau verder aan te kaarten, maar een consensus bleef uit. “Ik denk dat een gezamenlijke Europese aanpak essentieel is”, verdedigt ze haar voorstel.

In de voorstellen om pictogrammen op de verpakkingen van teratogene geneesmiddelen aan te brengen, ziet ze duidelijk veel minder heil. Zo is het voor haar niet duidelijk op welke geneesmiddelen die moeten worden aangebracht. Het is verder niet onmogelijk dat de pictogrammen of verkeerd worden geïnterpreteerd, of dat bijvoorbeeld zwangere vrouwen hun geneesmiddel niet meer innemen zonder het advies van hun arts of apotheker. Denk maar aan valproaat voor de behandeling van epilepsie. “En zal er geen vals gevoel van veiligheid gecreëerd worden met betrekking tot de geneesmiddelen zonder pictogram?”, merkt ze tot slot nog op.

Parlementaire vraag nr. 27865

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.