Huisarts rekent op één jaar 200 consultaties aan bij zelfde patiënt

De Riziv-inspectie houdt al drie jaar een lijst bij met namen van fraudeurs in de gezondheidszorg. De ziekteverzekering speelt bij hen kort op de bal omdat ze anders vaak gewoon verder frauderen, ook als ze al op fraude betrapt zijn. Zo mochten al 101 artsen, verpleegkundigen en paramedici dat speciale regime ondervinden.

De fraudeurs mogen erop rekenen dat desgevallend sneller een nieuw fraudeonderzoek naar hen wordt geopend en dat de inspectie niet zal wachten op het resultaat van een lopende procedure bijvoorbeeld.

Enkele voorbeelden van hardnekkige fraudeurs passeerden de revue op een persconferentie van de inspectie. Een huisarts die in één jaar tijd bij een en dezelfde patiënt meer dan 200 consultaties aanrekent bijvoorbeeld. Waarmee hij ruim 10.000 euro onterecht op zak steekt. Of een radioloog die bovenop elk voorgeschreven onderzoek met extra scans 105.000 euro onrechtmatig aanrekent. Ook bandagisten kleuren nogal eens buiten de lijntjes omdat de indicaties voor een speciaal ondersteunend korset voor de rug te veel ruimte laten. Vaak is het voorschrift van de arts voor zo’n korset (onbewust) niet specifiek genoeg.

Portret van de fraudeur 

De Europese organisatie van inspectiediensten (EHFCN) volgt een aantal criteria om iemand van fraude te beschuldigen. Onze inspectiediensten rangschikken bijvoorbeeld zeker iemand die de grens van 25.000 euro overschreed, als fraudeur. Ook iemand die met opzet voor minstens 3.000 euro behandelingen aanrekent, valt daaronder. Idem dito voor wie zich bij overconsumptie bezondigt aan recidive. Slechts voor 17% van de onderzoeken die de inspectie start, gaat het echt om fraude. Zij pikken ook tweederde in van de onrechtmatig toegekende bedragen. Zeven op de tien van hen hebben alles vrijwillig terugbetaald.

Leidend ambtenaar Philip Tavernier beklemtoont dat als we nu laten begaan, er op een bepaald moment geen geld meer beschikbaar zal zijn voor mensen die het echt nodig hebben.

Dat het Riziv fraudeurs van nabij opvolgt, vindt Marc Moens (Bvas) een goede zaak. “Fraude is ontoelaatbaar, ook al gaat het om een kleine minderheid.” Wel waarschuwt hij ervoor dat het Riziv soms zijn boekje te buiten gaat door een rigide aanpak bij dokters die niet bedoelde fouten maken tegen ons complexe regelsysteem. “Ook zij moeten soms grote bedragen terugbetalen.”

In totaal spoorden de controleurs vorig jaar in 585 onderzoeken zo’n 7,4 miljoen euro aan onterecht gefactureerde bedragen op. In minder dan een op de vijf onderzoeken was sprake van échte fraude, goed voor meer dan vijf miljoen euro. Wie betrapt wordt, riskeert bovenop de terugbetaling een boete tot 200%, maar die boetes zijn eerder zeldzaam.

Woordvoerder Erik Rossignol: "Ze worden vooral voor niet-uitgevoerde verstrekkingen uitgesproken. Meestal gaat het dan over recidive van aanrekening van niet-uitgevoerde prestaties voor een groot bedrag. Onlangs sprak de leidend ambtenaar zo’n boete uit voor een arts. Ook bij de Kamer van Beroep gebeurt dat wel eens betreffende een arts. Dus we kunnen niet zeggen dat het frequent voorkomt."

Of er hierover een communicatielijn bestaat met de Orde, toch bevoegd voor deontologische aangelegenheden? "Zelfs als we een fraudegeval doorgeven aan de Orde en zelfs als de Orde naderhand een arts schorst, dan nog wordt de DGEC niet door de Orde ingelicht over de precieze redenen van die schorsing."

Lees ook : Inspectie recupereert 1,6 miljoen bij artsen via sensibilisatiebrief

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.