Late update indexverdeling

Onze vorige krant was net afgesloten toen het bericht kwam dat de medicomut in de avond van 5 december een akkoord had bereikt over de verdeling van het resterende stukje indexmassa. We willen het toch even gemeld hebben.

Voor de geaccrediteerde huisarts is belangrijk dat het honorarium van het consult met 2,12% geïndexeerd wordt. Dat betekent dat geaccrediteerde huisartsen vanaf 1 januari 2017 voor een consult 25 euro mogen aanrekenen in plaats van 24,48%. Tegelijk gaat het honorarium voor een raadpleging tussen 18 en 21 uur naar 29 euro.

Voor een huisbezoek mag vanaf 1 januari 37,06 euro worden gevraagd. Dat stemt overeen met een indexering van 0,83%. Die indexeringsvoet geldt ook voor de beschikbaarheidshonoraria. Deelname aan het medisch oncologisch consult wordt met 2% geïndexeerd. Er komt geen indexering voor het GMD.

Voor de patiënt verhogen de kosten niet, omdat de tegemoetkoming door de ziekteverzekering gelijklopend stijgt.

Ook bij sommige specialisten stijgt het honorarium van een consult tot 25 euro. Bij sommige andere specialisten komt er een verhoging met 2%. Ten slotte is er een categorie waarbij het honorarium met 0,83% wordt geïndexeerd. Er komt geen verhoging van de honoraria voor klinische biologie en medische beeldvorming, maar deze specialismen krijgen wel andere tegemoetkomingen. Zo wordt er 10 miljoen uitgetrokken om de NIPT (niet-invasieve prenatale tests) terug te betalen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.