KB syndicale verkiezingen goedgekeurd op medicomut

Een ontwerp-KB over het reglement van de syndicale verkiezingen is maandag op de medicomut goedgekeurd. Sommige bepalingen gaan van kracht na de syndicale verkiezingen van volgend jaar, andere pas over twee jaar.

Krachtens het huidige reglement rond de syndicale verkiezingen moet een artsengroepering minstens 1.500 leden tellen om te mogen deelnemen. Daarnaast moet de groepering aan twee andere voorwaarden voldoen: enerzijds zowel de specialisten als de huisartsen vertegenwoordigen, anderzijds zowel de Nederlandstaligen als de Franstaligen.

“Op die basis hadden we het bij ons syndicaat moeilijk met de komst van AADM”, zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. Hij wijst erop dat tweetalig functioneren extra kosten met zich meebrengt, meer bepaald voor vertaling van documenten. Dat geldt ook voor de dubbele vertegenwoordiging van huisartsen én specialisten, omdat men daardoor in meer commissies moet zetelen. “We willen vermijden dat nog meer verenigingen vlot toegang krijgen tot de Riziv-commissies, waardoor een beleid voeren onmogelijk wordt en de financiering altijd maar over meer spelers versnipperd raakt. Aan de hand van een reeks vergaderingen op het kabinet is een nieuwe regeling tot stand gekomen. De zaken zullen nu beter verdeeld worden, zonder dat we AADM het leven onmogelijk maken”, aldus dr. Hueting.

Representativiteitsregels en financiering aangepast

In de toekomst blijft de drempel van 1.500 leden gelden. De groepering mag hoofdzakelijk Nederlandstalig of hoofdzakelijk Franstalig zijn, maar minstens 10% van het ledenaantal moet afkomstig zijn uit de zwakst vertegenwoordigde taalgemeenschap. Zo ook mag de groepering hoofdzakelijk uit huisartsen of uit specialisten bestaan, zolang de andere beroepsgroep minstens 5% van de leden aanlevert. Deze representativiteitsregels gaan pas over twee jaar in, omdat de volgende syndicale verkiezingen (2018) te dichtbij zijn.

Wat de financiering betreft, krijgt ieder syndicaat een basisbedrag, plus een extra bedrag per uitgebrachte stem. Als een syndicaat voor één van de banken – huisartsen of specialisten – niet voldoende stemmen heeft om minstens één zetel te bemachtigen, dan wordt het basisbedrag gehalveerd. Bovendien wordt er geen extra financiering aangereikt voor de stemmen op de bank waarvoor geen zetel werd behaald. De nieuwe financiering gaat van kracht na de eerstkomende verkiezingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Willy DE SCHEPPER

    21 december 2017

    Enige logica lijkt me ver weg.
    Volgens de nieuw uitgevonden regeltjes zou bij artsenverkiezingen minimaal 10% van de leden van een deelnemende groep van een andere taalrol moeten zijn.
    Speciale taalregeltjes invoeren om de klub zoveel mogelijk gesloten te houden?
    Zou AADM zonder anderstaligen dan toch te veel gewogen hebben op BVAS en anderen bilingue groeperingen? Moet AADM ook tweetalig worden om nog te mogen deelnemen??
    Ik zie NVA reeds 10% franstaligen op zijn ledenlijst halen. En waar PS 10% Nederlandstaligen zou halen kan ik me niet inbeelden terwijl SPA moeite heeft met de kiesdrempel.
    De logica is ver weg bij de artsenverkiezingen.