Kartel: “Goed gebruik GMD vraagt omkadering”

In tegenstelling tot wat was aangekondigd, kwam het budget in de medicomut-zitting van maandag nog niet ter sprake. In ruil lag het GMD op tafel. “Laat er geen misverstand over bestaan: we zijn ons er terdege van bewust dat het GMD niet zomaar een middel is om het inkomen van de arts te verhogen” zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “Dat instrument moet correct worden aangewend.” Maar een paar kanttekeningen zijn aan de orde.

De enquête die vorig jaar werd uitgevoerd door de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van het Riziv wees uit dat er toch nog wat tekortkomingen zijn in het gebruik van het GMD. Een belangrijk aandachtspunt is correct registreren in het GMD, meer bepaald van de medicatie. “Merk op dat de enquête van vorig jaar dateert, terwijl alle geïnformatiseerde artsen nu Recip-e gebruiken”, zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “Daardoor komen gegevens over voorgeschreven medicatie vanzelf op de juiste plaats terecht.” 

Stimulans vanuit de overheid?
“De verplichting om gegevens over de zorgtrajecten te communiceren naar de overheid is voor de artsen een stimulans om goed te registreren”, vervolgt hij. “Er was aangekondigd dat er ook een gegevensinzameling voor de voortrajecten zou plaatsvinden. We hadden een handige module laten maken die de arts begeleidt bij de interventies die hij in het kader van het voortraject moet doen. Ook het registreren van de gegevens wordt erdoor vergemakkelijkt. Maar van die gegevensinzameling komt weer niets terecht. Als we een adequate registratie willen stimuleren, moeten we het toch met dat soort initiatieven doen… De bedenking werd ook gemaakt dat huisartsen het best ondersteuning van een administratieve kracht of een praktijkverpleegkundige zouden krijgen, zeker om de preventieve aspecten van het GMD uit te werken. Daar is financiering voor nodig. Dat soort bedenkingen kwam op de medicomut van maandag naar boven, maar concrete suggesties om het gebruik van het GMD te verbeteren, hebben we niet gehoord.”

Ook de automatische verlenging van het GMD kwam ter sprake. “Bvas blaast hier warm en koud”, zegt Reinier Hueting. “In de ene vergadering gaan ze akkoord met een automatische verlenging, in de andere niet. Toen we in het begin van het jaar in de Kamercommissie Volksgezondheid de automatische verlenging bestudeerden, heeft Bvas een brief geschreven waarin ze zich met de automatische verlenging akkoord verklaarden…”

Koken kost geld
Het Riziv argumenteerde maandag dan weer dat de automatische verlenging van het GMD per jaar maar liefst 15 miljoen euro extra zou kosten, die men in de huidige situatie bespaart omdat niet alle GMD’s worden verlengd. “Omgerekend op basis van 30 euro per GMD komt dat erop neer dat jaarlijks een half miljoen GMD’s verloren zou gaan. Dat kan, maar huisartsen worden er langs alle kanten toe aangezet GMD’s te openen. Dan kan het Riziv toch moeilijk komen klagen dat er kosten aan verbonden zijn”, werpt Reinier Hueting tegen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.