Kartel: “Een akkoord dat beschermt tegen eenzijdige maatregelen”

Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting is tevreden dat de index niet lineair verdeeld wordt, omdat er bij te veel versnippering geen enkele serieuze maatregel meer mogelijk is. In de ogen van zijn syndicaat is het belangrijk dat het honorarium voor de consultatie stijgt.

“Gezien de ervaringen van vorig jaar waren we niet happig op een akkoord voor twee jaar”, zegt Reinier Hueting. “Vandaar dat de tekst van het akkoord begint met een opsomming van de afspraken die gemaakt zijn ‘om het vertrouwen te herstellen’. Er staat ook bij wat men zich precies moet voorstellen bij de inhoud van die afspraken. Samen met het akkoord krijgt de overheid een financieel meerjarenkader voorgelegd, zodat onze beleidslui weten waaraan zich te houden: eenzijdige besparingsmaatregelen staan gelijk met inbreken op het akkoord. In dat geval wordt het akkoord van rechtswege ontbonden. Meer garanties kunnen we op de medicomut niet verkrijgen.”

Bij de huisartsen valt het GMD uit de boot van de indexeringsmaatregelen. “We hadden geen keuze”, aldus de Kartel-voorzitter. “We moesten voor 2018 een inspanning doen van bijna 36 miljoen euro op de honoraria. Daarvan komt 6 miljoen uit de overschrijding van het gezondheidsbudget in 2017. De rest vloeit voort uit een voorafname die we in 2017 hebben gedaan op gereserveerde, maar niet-uitgegeven budgetten. Dankzij die voorafname hebben we kunnen zorgen voor een beperkte indexering van de honoraria (onder andere indexering naar 25 euro voor het consult bij de huisarts), hoewel de minister twee derde van de indexmassa had ingehouden. Nu moeten we dat compenseren.” Door de niet-indexering van het GMD dragen de huisartsen hiertoe hun steentje bij. De forfaits klinische biologie en medische beeldvorming worden wel geïndexeerd, omdat een KB dat oplegt.

De geïntegreerde praktijkpremie zal maximum 6.000 euro bedragen. Reinier Hueting: “Voor het Kartel is het belangrijk dat het vertrekpunt nog altijd de praktijktoelage is, onder de voorwaarden die tot nog toe ook golden: voldoende prestaties en deelname aan de wachtdienst. Het geld komt op die manier terecht bij echte huisartsen en niet bij mensen die zo nu en dan eens een prestatie leveren.”

Een verdere reden tot tevredenheid bij Kartel/ASGB: het akkoord belooft dat er zal worden nagedacht over de voorwaarden waaronder het GMD kan worden verlengd zonder een verplicht jaarlijks contact met de huisarts.

Het Kartel heeft erop aangedrongen dat het medicomut-akkoord melding zou maken van een coördinator voor de toekomstige netwerken voor huisartsenwachtposten die moeten worden ontwikkeld. “We hebben daar een breekpunt van gemaakt”, zegt dr. Hueting. “We kunnen als huisartsen die netwerken niet bottom-up organiseren. Iemand moet daaraan een stukje top-down werken, zodat het resultaat samenhangend blijft. Het woord coördinator komt niet in de tekst van het akkoord voor, maar er wordt toch verwezen naar professionele ondersteuning bij het opzetten van de samenwerkingsinitiatieven.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.