Hormoonverstoorders: België verzet zich tegen versoepeling

België zal een tekst van de Europese Commissie over de hormoonverstoorders niet steunen. Dat heeft minister van Landbouw Willy Borsus (MR) dinsdagavond verklaard tijdens de begrotingsdiscussie in de Kamer.

Een hormoonverstoorder verstoort onze hormonen verstoort en heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid van het blootgestelde organisme. De gevolgen kunnen zelfs bij de volgende generaties tot uiting komen.

De Commissie heeft een lijst met wetenschappelijke criteria vastgelegd om hormoonverstoorders te identificeren op het vlak van gewasbeschermingsproducten en biociden. De tekst wordt woensdag besproken tijdens een vergadering met experts. Hij zal wellicht in twee delen worden opgesplitst. Het eerste deel legt zuiver de criteria vast en zal steun krijgen van ons land omdat bijna alle Belgische opmerkingen werden opgenomen.

Het tweede deel laat de afwijkingen toe. Samen met verschillende andere landen zal België er zich tegen verzetten, en dat zowel naar de vorm als naar de inhoud. Op een vraag van Muriel Gerkens (Ecolo) lichtte minister Borsus toe dat het dispositief "de tekst uitholt".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.