"Hogere respons syndicale verkiezingen nu wel erg moeilijk" (Bvas)

Alle syndicaten streven naar een hogere respons van de stemgerechtigde artsen voor de syndicale verkiezingen. Door de valse start daarvan vorige week wordt dat nu wel erg moeilijk, zegt Bvas-voorzitter Marc Moens.

Ons zusterblad De Specialist stelde tien strategische vragen aan de syndicaten in tempore non suspecto, voordat de syndicale verkiezingen van start gingen en voordat de elektronische panne voor de stemming zich voordeed. Een van de vragen peilde naar de nagestreefde respons om te spreken van geslaagde syndicale verkiezingen. Bij de vorige verkiezingen lag die met  37,5% niet bijster hoog.

De Bvas liet weten te streven naar minstens 42,61% of de opkomst bij de Europese verkiezingen van 2014: "Ook die verkiezingen gebeuren op vrijwillige basis". Het Kartel legde de lat nog flink wat hoger en schoof een deelnamepercentage van 60% naar voren. AADM vermeldde geen percentage, maar liet wel weten dat "het dalende aantal artsen die stemmen een probleem is. Het ondermijnt de representativiteit van de artsensyndicaten."

Dat laatste beseft Bvas-voorzitter Marc Moens maar al te goed, en de valse start van de syndicale verkiezingen gooit flink wat roet in het eten. " Het Riziv maakt het ons wel moeilijk om een betere respons te halen!", luidt het veelbetekenend.

Intussen werden die verkiezingen op zijn minst uitgesteld tot morgen (dinsdagochtend 12 juni).

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.