Hoe wachtposten financieren in 2019? Beschikbaarheidshonoraria ter discussie

Een nota op de medicomut over de wachtposten/-diensten werd niet echt warm ontvangen, zeggen zowel dr. Hueting (ASGB/Kartel) als de Bvas. Zijn Franstalige collega van het VBO, Marcel Bauval, uitte nogal wat kritiek op het gebrek aan oog voor regionale verschillen en het feit dat de beschikbaarheidshonoraria misschien herzien worden.

Een wettelijk kader op zich is geen probleem, wel liet Wachtposten Vlaanderen verzet horen tegen de registratie, meldden we al eerder. Maar volgens Hueting was WP Vlaanderen het vroeger wel eens met het verplichte registratieprincipe. “Nu zeggen ze dat je deze gegevens sowieso uit het wachtpostsysteem kunt halen, maar dat is niet zo. Dat geldt alleen maar voor wachtposten die perfect registreren.  De audit maakte duidelijk dat die registratie vaak zeer gebrekkig gebeurt in de praktijk. Waarbij je niet kon zien of een prestatie bij het begin van de avond of tijdens de nacht werd uitgevoerd.”

“Als je dan wil nadenken over minder volk op de wachtpost in het holst van de nacht, moet je eerst weten waarover je spreekt.  Daarom moet dit gemeten worden”, aldus de ASGB-voorzitter.

Zijn Franstalige collega van het VBO, Marcel Bauval, uitte wel nogal wat kritiek op het gebrek aan oog voor regionale verschillen en het feit dat de beschikbaarheidshonoraria misschien herzien worden. “De beschikbaarheidshonoraria moeten prestatiegebonden blijven en van de artsen, ze mogen niet dienen om bijvoorbeeld chauffeurs te betalen.”

Marc Moens: "Het komt er eigenlijk op neer dat er over de financiering van de wachtposten absoluut nog geen akkoord is."

Dossiers wachtposten goedgekeurd

Intussen nog meegeven dat het dossier voor wachtpost Houtland (voor de tweede keer) het licht op groen kreeg, net als de andere dossiers die voorlagen: Genk, Gamena, Antwerpen Oost, Moeskroen, Doornik, Ath, Brabançonne, Leuven, Tienen, Hasselt.

Lees ook: Wachtposten Vlaanderen dreigt met boycot registratie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.