Gratis naar de gynaecoloog?

Solidaris wil zijn leden in de aanvullende ziekteverzekering het remgeld op de gynaecoloog en de huisarts terugbetalen. Naast een mooie marketingstunt in een zeer concurrentiële context zou het de bedoeling zijn om de zorgtoegankelijkheid te vergroten. Minister De Block, volop in onderhandeling voor een ziekenfondspact, boort dit initiatief de grond in, wat haar op kritiek kwam te staan van de sp.a.

In de onderhandelingen die moeten leiden tot een ziekenfondspact - af te ronden tegen de zomer - vormt het opbod met aanvullende verzekeringen een heikel punt. Dat Solidaris er net nu een schepje bovenop doet, kan dan ook niet los gezien worden van dit debat. Maar het socialistisch ziekenfonds heeft ook een punt, vindt de sp.a bij monde van Kamerlid Karin Jiroflée. Dat tussenkomsten van ziekenfondsen niet in botsing mogen komen met de principes van de verplichte verzekering, zoals De Block beweert, trekt ze in twijfel. ""Voor multinationals kan de markt niet vrij genoeg zijn, maar als de leden van een ziekenfonds solidair bijdragen om die remgelden niet te moeten betalen en zo de toegankelijkheid van de basisgezondheidszorg te verhogen, mag dat niet", pareert ze de stelling van De Block. "Vrijheid is dus blijkbaar niet van toepassing als die ook solidariteit inhoudt."

Gynaecoloog Michel Masson (Bvas, GGOLFB) ziet die terugbetaling wel zitten. "De verzekerde wordt nu voor 8,58 euro terugbetaald bij een niet-geaccrediteerde en voor 12,48 euro bij een geaccrediteerde gynaecoloog.  Het remgeld kan voor sommigen een hinderpaal betekenen. Sommige ziekenhuizen hebben dat goed begrepen en vragen geen remgeld." Het voorstel van Solidaris toont volgens Masson aan dat de sociale zekerheid soms niet voldoende terugbetaalt. Met mogelijke problemen voor zwangere vrouwen die hun consultaties dan zien verveelvoudigen. "Een goede follow-up is nochtans zeer belangrijk."

Joriflée zit op dezelfde golflengte: "Toegankelijke zorg spaart kosten uit en de ziekenfondsen dempen met hun aanvullende verzekering gaten in de verplichte verzekering, veroorzaakt door de "zuinigheid van minister De Block".

V.C./P.S.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.