Geneeskundige Dagen Antwerpen: speciale omstandigheden, speciale editie

Het 75-jarige jubileum van de Geneeskundige Dagen van Antwerpen (GDA) noopte de organisatoren om toe te werken naar een bijzondere editie. Dat wordt het ook, zij het niet meteen die bijzondere editie die men eerst in gedachten had door tussenkomst van een opmerkelijk virusje. En toch zal dit wellicht weer uitgroeien tot een meer dan boeiende congresdriedaagse.

Hybride en geriatrie, dat zijn de kernwoorden van de GDA van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 september 2020 aan de UAntwerpen (1).  Hybride omdat het grootste deel van de congreseditie online zal verlopen, en geriatrie omdat dit de rode draad wordt doorheen het congres.

Drastische aanpassingen

Dr. Lieve Peremans, medevoorzitter: “Covid-19 dwong ons tot heel wat drastische aanpassingen, zowel op vormelijk als inhoudelijk vlak. Zo luidde de titel van ons congres aanvankelijk ‘gezonde ouderenzorg’, waarbij we dit thema breed hadden willen opentrekken wegens de interdisciplinariteit. Met de klemtoon op resilience of veerkracht en nieuwe technologische ontwikkelingen zoals thuismonitoring."

"Nu hebben we dit bijgestuurd: gezonde ouderenzorg is niet gelijk aan levenskwaliteit alleen, maar ook aan wat covid-19 ons leerde. Die problematiek belichten we uiteraard in eerste instantie vanuit het hart van de ouderen, maar ook vanuit het hart van de zorgverleners.”

Covid-19-sessie

Er is inderdaad een stevig uit de kluiten gewassen sessie gewijd aan covid-19, op te splitsen in drie delen:

  • Zorg in WZC’s, gebracht door Gijs Vanpottelbergh, een CRA.
  • Zorg voor ouderen door de huisarts (stopzetten chronische zorg vermijden), een bijdrage van Domus Medica.
  • Oudere patiënten in ziekenhuizen, door het ZNA-team.

Interessant wordt zeker ook het minisymposium UMCA (universitair medisch centrum Antwerpen). Dat gaat over zorgzame dorpen en hoe je zo projecten organiseert in de praktijk. Hiervoor bestaat nu al heel veel belangstelling. Het loopt op vrijdagnamiddag parallel met enkele andere sessies. Dit minisymposium kent dan weer een gemengde vorm: gedeeltelijk real (met een 50-tal bezoekers) en gedeeltelijk online.

Patient-centered care bij de demente patiënt is een delicaat thema dat de organisatoren evenmin uit de weg gaan. Daarbij is het niet meteen de bedoeling om te definiëren wat dementie nu eigenlijk is, maar wel om te verkennen wat de mogelijkheden zijn van dit soort zorg.

Nog een greep uit het boeiende programma: enkele eerder ongebruikelijke thema’s zoals daar zijn - Het rijbewijs bij ouderen; dementie en rijvaardigheid; seksualiteit bij ouderen; middelen- en alcoholgebruik bij ouderen. Daarmee zijn we al bij de zaterdagvoormiddag aanbeland waarin ook ouderenmisbehandeling en de ethische aspecten bij euthanasie aangesneden worden door resp. Paul Van Royen en Ivo Uyttendaele.

Maar eerst nog even terug naar het begin met een veelbelovende bijdrage van Carine Boonen (Flanders' Care) over de toekomstvisie op ouderenzorg in Vlaanderen. Zij wijst de weg naar andere modellen. Aan onze huidige modellen valt inderdaad duidelijk te sleutelen, wees covid-19 onverbiddelijk uit.

Nog een pak meer valt er te ontdekken tijdens deze unieke driedaagse. Meer info over het programma vindt u hier.

(1) Campus Drie Eiken

> Lees ook: 400- jarige Antwerpse artsenkring Karva steunt kansarmen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.