Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen kritisch voor registratie van palliatieve sedatie

"Een wettelijk kader voor palliatieve sedatie zal de praktijkuitvoering niet verbeteren. Inzetten op een traject van vroegtijdige zorgplanning en vervroegen van palliatieve zorg is de boodschap." Dat zeggen dr. Gert Huysmans en Paul Vanden Berghe, voorzitter en directeur van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, in een persbericht dinsdag.

"Registratie van de palliatieve sedatie zal de papiermolen doen draaien, maar oneigenlijk gebruik niet belemmeren", klinkt het. "De aangifteplicht van euthanasie verhindert ook niet dat meer dan een derde ervan niet aangegeven wordt."

"Kwaliteitsverbetering voor elke levenseindebeslissing wordt bereikt door wetenschappelijke kwaliteitsstandaarden te vertalen in praktijkrichtlijnen en daarmee zorgverleners op te leiden. Dat is niet anders voor palliatieve sedatie, waarvoor sinds 2011 een Vlaamse richtlijn bestaat inclusief vormingsmateriaal", vindt de federatie.

"Zorgen dat zorgdoelen en levenseindebeslissingen zo dicht mogelijk aansluiten bij dat wat de zieke en zijn omgeving willen, gebeurt door een traject van vroegtijdige zorgplanning, door vroegere inzet van palliatieve zorg en door tijdige communicatie over alle levenseindebeslissingen, ook over euthanasie en palliatieve sedatie. Net op dat alles zetten de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, haar Netwerken en haar equipes palliatieve zorg al jaren in", concludeert de federatie. 

"De principes hiervan werden vorig jaar unaniem goedgekeurd in de Kamer (KB 21 juli 2016). Waarop wacht de minister om over te gaan tot vertaling in uitvoeringsbesluiten? Euthanasie en palliatieve sedatie bieden beide een eigen en specifieke bijdrage aan een menswaardig levenseinde. Het ene idealiseren door het andere verdacht te maken helpt geen enkele zieke vooruit."

> Lees ook: 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.