Electoraal glas van Nederlandse huisartsen is halfvol

Aan de hand van de enquête waarover we al eerder berichtten, kan men stellen dat de uitslag van de Nederlandse verkiezingen vrij goed in lijn ligt met de intenties van de artsen. Dat de kansen op het ontstaan van een Nationaal ZorgFonds in de huidige stand van zaken zo goed als onbestaande zijn, is dan weer voor velen een strop. Het glas is halfvol.

Volgens de enquête ging de voorkeur van de Nederlandse artsen, in dalende volgorde van belang, uit naar de sociaal-liberale D66, GroenLinks en de conservatief-liberale VVD. De drie partijen plaatsten zich goed bij de verkiezingen. D66 en vooral GroenLinks omdat ze flink stegen, VVD omdat ze de grootste partij blijft.

Een minpuntje is dat het Nationaal ZorgFonds er waarschijnlijk niet komt. Een meerderheid (63%) had zich in de enquête uitgesproken voor het oprichten van deze structuur. Ze zou optreden als enige zorgverzekeraar voor de hele bevolking, in plaats van de huidige marktwerking, waarbij verschillende zorgverzekeraars elkaar beconcurreren. Maar SP, de grote pleitbezorger van het Nationaal ZorgFonds, zal gezien het magere verkiezingsresultaat wellicht niet tot de coalitie toetreden.

Minder goed nieuws is ook dat waarschijnlijk geen enkele arts een zitje krijgt in de Tweede Kamer. Na de vorige verkiezingen zetelden daar twee huisartsen. Ze kwamen op voor PvdA en SP, de partijen die vorige woensdag klappen kregen. Andere artsen stonden niet op een verkiesbare plaats. ‘Een gemiste kans, slecht voor de zorg’, twitterde een arts. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.