De Block weer onder druk door tekort sociale zekerheid

Het tekort in de sociale zekerheid liep op tot 748 miljoen euro, 229 miljoen euro meer dan eerder begroot. De Tijd kon de cijfers uit een rapport van het beheerscomité van de sociale zekerheid inkijken.

Het groter dan verwachte tekort legt de lat nog wat hoger voor de regering-Michel die al een stevige begrotingsoefening voor de boeg heeft en daarom meer tijd incalculeert om de begroting rond te krijgen. Velen kijken weer naar Maggie De Block om het gat dicht te fietsen. Ook het monitoringcomité moet zijn zegje nog doen en maandag staat nog een medicomut gepland. 

Het groter dan verwachte tekort van het stelsel zou vooral liggen aan tegenvallende inkomsten, maar ook de uitgaven voor het brugpensioen kleurden buiten de lijntjes. Wellicht komt men nu ook tot de vaststelling dat de activering van langdurig zieke werknemers niet verloopt zoals verhoopt - en door sommigen overigens al voorspeld was. Het budget voor arbeidsongeschikten stijgt tegen 2020 tot 1,6 miljard euro. "Dat is meer dan het totale bedrag dat we besparen door de pensioenhervorming en in de werkloosheid', klinkt het bij N-VA die haar pijlen dus blijft richten op deze doelgroep. Panamapapers en verbetering van de belastingontvangsten krijgen iets minder aandacht.

 

P.S.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.