D4D en co: 200.000 euro tegen burn-out

Na een lange voorgeschiedenis (1) (zie ook de GVU-wet van 14 juli 1994) is nu eindelijk de overeenkomst goedgekeurd tussen het Riziv en Doctors4Doctors. Die bepaalt dat dit jaar steun wordt vrijgemaakt voor het project dat te maken heeft met de gezondheid van artsen.

Bij de voorwaarden staat dat hier minstens Domus Medica en zijn Franstalige tegenhanger SSMG mee in de boot moeten, naast andere ‘stakeholders’. De artsensyndicaten schaarden zich achter dit voorstel.

De financiën komen van de sociale bijdragen van artsen (een overschotje van het totaal van bijna 11 miljoen) en dus is het logisch dat dit project (en de steun) zich tot artsen beperkt.

Het contract zegt dat D4D de coördinatie verzekert van een koepel van organisaties die samenwerken aan een onderling complementair plan voor de preventie en aanpak van burn-out bij artsen in ons land. Voor die coördinatiefunctie mag maximaal 40% van het toegekende budget opzijgezet worden, vooral voor de tweetalige coördinator. Naar concrete acties gaat minimaal 60%. Die acties liggen in de lijn van het KCE-rapport 165A van 2011 (Burn-out bij Huisartsen: preventie en aanpak), met de nadruk op:

  • ·      Preventie als prioriteit
  • ·      Inclusie van alle artsen over het hele land

Concrete acties kunnen zijn: e-learning, navorming, LOK-programma, een online-tool rond zelfzorg, vorming van een peer support arts. Bij de selectie van concrete acties zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met andere startende of lopende acties op het terrein om overlap te vermijden en om complementariteit na te streven.

Zo zal D4D rekening houden met een proefproject van Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s, dat in november 2018 start in de ziekenhuisen en banksector voor zo’n 1.000 werknemers die kampen met een burn-out of zich in de gevarenzone bevinden. Daarbij krijgen deze werknemers een begeleidingstraject op maat.

Sinds jaren drijvende kracht achter het initiatief, dokter Eric Boydens, is uiteraard supertevreden dat de kogel eindelijk door de kerk is.

(1)   Sinds 2007 vraagt de Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie aandacht voor het risico op burnout bij (huis)artsen en het belang van de zorg voor de gezondheid van de arts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Johan VAN RAFELGHEM

    25 oktober 2018

    Nu het RIZIV de facto burn-out als ziekte erkent, Is het de beurt aan de verzekeringsmaatschappijen hun