CM en MLOZ keuren begrotingsvoorstel gezondheidszorg voorwaardelijk goed

Bvas onthield zich op het Verzekeringscomité, Kartel en AADM stemden voor. Het voorstel vertrekt nu naar de Algemene Raad van het Riziv – met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, ziekenfondsen,  vertegenwoordigers van de federale regering en zorgverstrekkers. Zij moeten zich tegen half oktober definitief uitspreken.

26,5 miljard euro. Dat is het budget voor gezondheidszorg in 2019. In het begrotingsvoorstel is rekening gehouden met de groeinorm in de gezondheidszorg en de inde, heet het. CM keurde het voorstel tijdens het Verzekeringscomité van het Riziv goed. ‘Maar niet onvoorwaardelijk. Voor ons zijn vier principes essentieel’, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. 

Het begrotingsvoorstel voor de gezondheidszorg in 2019 haalde een meerderheid in het Verzekeringscomité (met vertegenwoordigers van ziekenfondsen en zorgverleners). De vier principes van de CM en sommige zorgverleners zijn de volgende:

  • snel werk te maken van een langetermijnvisie op onze gezondheidszorg. Luc Van Gorp: “We hebben vandaag al lang niet meer dezelfde noden als tien, twintig jaar geleden.”
  • budget farmasector met elk jaar serieuze overschrijdingen en veel te optimistische ramingen. Luc Van Gorp: “Het gaat niet op dat anderen moeten opdraaien voor tekorten in een bepaalde sector.”
  • oprichting van een werkgroep om te bekijken op welke manier het geneesmiddelenbudget onder controle kan worden gehouden en hoe er meer transparantie mogelijk is.
  • nieuwe initiatieven in de gezondheidszorg mogelijk maken. ‘Als er in de loop van 2019 toch nog geld over zou blijken te zijn, dan moeten we dat kunnen gebruiken om nieuwe initiatieven te nemen’, stelt Luc Van Gorp. ‘Wij hebben alvast een lijst met mogelijke projecten toegevoegd aan het begrotingsvoorstel.’

> Lees ook: reserves-bvas-bij-goedgekeurd-begrotingsvoorstel 

Socialistische Mutualiteiten: 'Ziekteverzekering zelf gaat in burn-out'

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.