Bvas: plan B = individuele opzegging akkoord

De Bvas stuurt aan op de ontbinding van het akkoord, maar als de minister wegens juridische spitsvondigheden hiermee niet zou instemmen, dan roept het syndicaat alle artsen op om op individuele basis het akkoord van 22 december 2015 - dat geldig zou zijn voor 2016 en 2017 - op te zeggen voor het jaar 2017 per aangetekende brief. En dat vóór 15 december 2016.

De Bvas rekent een en ander voor. "Zo bedraagt het honorarium voor een consultatie bij de huisarts en bij een aantal andere specialisten sinds 1 januari 2014 slechts 24,48 euro. De consultatie wordt nu “opgewaardeerd”, zeggen en schrijven, tot 24,68 euro!"

Ziekenhuisartsen

"De ziekenhuisartsen zullen mee de besparing van 92 miljoen in de ziekenhuissector moeten betalen. 1/3 van de ziekenhuizen zit immers al in de rode cijfers en de andere hebben nauwelijks nog een positief saldo van 100 miljoen voor +/- 100 ziekenhuizen.  Bovendien wordt de tussenkomst van de overheid voor de verzekeringspremies inzake burgerlijke aansprakelijkheid van de ziekenhuisartsen afgeschaft: een bijkomende besparing van  14,7 miljoen euro."

"Als zorgverstrekker heeft de Bvas geen stemrecht in de Algemene Raad van het Riziv. De Bvas heeft wel meegedeeld dat de beslissing van de regering volgens haar van rechtswege een einde stelt aan het bestaan van het akkoord 2016-2017. Indien de minister omwille van juridische spitsvondigheden niet zou akkoord gaan met deze zienswijze, dan roept de Bvas alle artsen op om op individuele basis het akkoord van 22 december 2015, dat geldig zou zijn voor 2016 en 2017, op te zeggen voor het jaar 2017 per aangetekende brief en dat vóór 15 december 2016."

Luc Van Gorp

Ook met CM-voorzitter Luc Van Gorp heeft het syndicaat nog een appeltje te schillen. "Wegens de herhaalde en misplaatse aanvallen van de Heer Van Gorp op de artsen, trekt de Bvas de verderzetting van de klassieke onderhandelingen in de nationale commissie artsen ziekenfondsen in twijfel."

"De Bvas vraagt een fundamenteel overleg met minister De Block over het bestaan van het akkoordensysteem", luidt het nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.