Bvas: "Medisch-syndicale kiesperiode vermoedelijk tussen 14 juni en 4 juli"

Nog tot 21 maart 2018 kunnen alle artsen nakijken of hun naam en adres correct voorkomen op de kiezerslijst voor de medische verkiezingen die plaatsvinden in juni. De kiezerslijsten zijn raadpleegbaar via een toepassing op de website van het RIZIV. Alleen artsen die aan het Riziv hebben verklaard geen beroepsactiviteit meer uit te oefenen zijn niet kiesgerechtigd.

Vermoedelijk tussen 14 juni en 4 juli 2018 kunnen alle artsen hun stem uitbrengen voor de medische verkiezingen. De Bvas dringt erop aan dat alle artsen deelnemen aan de verkiezingen. "Een stem uitbrengen is van cruciaal belang om mee de toekomst uit te tekenen van ons geneeskundig model, en de rol die u als arts daarin zal spelen. Er kan alleen elektronisch gestemd worden via de beveiligde webapplicatie van het Riziv."

U moet beschikken over uw elektronische identiteitskaart en pincode. Het Riziv stuurt u per post een unieke cijfercombinatie (token) die u nodig heeft om uw stem uit te brengen.

"Laten we al meteen een misverstand uit de weg helpen: lid zijn van een syndicaat is geen voorwaarde om in juni een stem te mogen uitbrengen", legt Bvas-voorzitter Marc Moens uit. "Alleen artsen die aan het Riziv hebben verklaard geen beroepsactiviteit meer uit te oefenen zijn niet kiesgerechtigd. Dat is nieuw, want bij vroegere verkiezingen stonden er op de kiezerslijsten alleen artsen die de voorbije vier jaar minstens een prestatie bij het Riziv hadden geattesteerd. Die voorwaarde vervalt nu. U moet wel ingeschreven zijn bij de Orde van Artsen."

Verificatie kiezerslijsten

"Maar de eerste stap die artsen nu moeten zetten", gaat dr. Moens verder, "is de verificatie van de kiezerslijsten. Ze staan sinds 7 maart ter inzage op de website van het Riziv en blijven er staan tot 21 maart. De lijsten liggen ook ter verificatie op de hoofdzetel van het Riziv, Tervurenlaan 211, 1150 Brussel en op de hoofdzetels van de provinciale diensten. Artsen die bij de verificatie vaststellen dat hun naam of adres verkeerd of helemaal niet op de kiezerslijst staat, kunnen een bezwaarschrift indienen bij de leidend ambtenaar van het Riziv. Dat moet via een aangetekend schrijven dat ten laatste op 23 maart 2018 bij de post is afgestempeld.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.