Bvas achter wachtposten én wachtdiensten

De Bvas keurt de financiering van wachtposten goed maar houdt vast aan de vrije keuze van huisartsen. Daarmee licht het syndicaat zijn steun toe in de laatste medicomut aan de financiering van de wachtposten voor 2018 en 2019.
"Het wachtpostmodel mag niet van bovenaf opgelegd worden", luidt het. "Daarvoor bestaat nu geen wetteljke verplichting. Het zijn de huisartsen zelf die kiezen hoe in hun zone de zorgpermanentie wordt georganiseerd. Hun enige verplichting is elke patiënt op elke plaats en op elk moment een antwoord te bieden op zijn noden. Zo richten sommige huisartsen een wachtpost op en doen andere dat niet."

"Bvas steunt de bestaande en nieuwe wachtposten en ijvert voor een correcte financiering. Maar het wachtpostmodel mag niet opgedrongen worden. In heel wat regio’s organiseren de huisartsenkringen vlot de wachtdiensten. Beide systemen mogen naast elkaar blijven bestaan en zijn voor Bvas  evenwaardig."

Minister De Block maakt overigens alleen de deelname aan een wachtdienst verplicht, er is geen sprake van een wachtpost.

Over het standpunt Wachtposten Vlaanderen en de andere syndicaten leest u meer in onze papieren editie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.