Brusselse ziekenhuizen woedend: Vandenbroucke kende geen extra MRI-toestellen toe

De Brusselse ziekenhuizen staan op hun achterste poten over een recente beslissing van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Anders dan Vlaanderen en Wallonië kreeg het Brussels gewest, met drie academische ziekenhuizen op zijn grondgebied, geen extra MRI-toestellen toegekend in een vorige week gepubliceerd KB. "En dat terwijl de wachttijden in onze ziekenhuizen oplopen tot drie maanden en meer", hekelt Karel Van De Sompel, algemeen directeur van de Brusselse ziekenhuiskoepel GIBBIS.

"We zijn woedend over deze eenzijdige beslissing van Vandenbroucke: die is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", zegt professor Mieke Cannie, hoofd radiologie bij het UVC Brugmann, tijdens een persconferentie donderdag. "Veel van onze patiënten k ampen met complexe pathologieën, waardoor een scan vaak een half uur of langer duurt. Sommige ziekenhuizen scannen nu ook 's avonds, 's nachts en in het weekend, of zoeken hun toevlucht tot CT-scans die minder performant zijn en een groter stralingsrisico hebben."

De huidige situatie is nefast voor de gezondheidszorg, klinkt het. "Want zonder MRI wordt uw zorgplan gewoon onderbroken", legt professor Jean-Michel Hougardy, medisch directeur bij HUB, uit. "Bovendien bedienen wij niet alleen Brussel: een derde van onze patiënten komt van buiten Brussel. En daarnaast is er de rol die Brussel speelt als internationale medische hub. Dat wordt allemaal niet in rekening genomen bij deze beslissing." 

Op korte termijn vragen de ziekenhuizen drie extra MRI's voor Brussel, al zouden die de wachtlijsten nog niet meteen doen afnemen. Daarnaast willen ze dringend overleg met Vandenbroucke, om te begrijpen wat de logica hierachter is.

Op lange termijn moet er, vindt GIBBIS, een zogenaamde deprogrammatie van MRI-toestellen komen. Op die manier zouden ziekenhuizen zelf kunnen bepalen hoeveel van die toestellen ze aankopen, in functie van de noden van de patiënten.

In het KB van Vandenbroucke krijgt Vlaanderen 15 extra MRI's en Wallonië 5. Brussel beschikt momenteel over 21 van deze toestellen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Rudy VAN DRIESSCHE

    13 juni 2024

    Deze 15 (Vl) en 5 (Wal) MRI toestellen zijn een vergiftigd geschenk gezien er geen financiering tegenover staat.
    R. Van Driessche