Brexit zonder akkoord: Britten na twee weken zonder medicijnen

Volgens de Sunday Times zullen Britten bij een Brexit zonder akkoord met Brussel al snel kampen met een medicijnentekort, naast andere ongemakken.

Direct gevolg zullen immers ellenlange files zijn aan de grenzen  omdat alle ingevoerde goederen gecontroleerd moeten worden. Zeer snel zal dat leiden tot voedsel-, brandstof-, en geneesmiddelentekorten. De Sunday Times komt tot die conclusie op basis van geheime gelekte ambtenarenstudies, afkomstig van de Britse Brexit-minister David Davis. De regering May ontkent met klem een dergelijk scenario.

De rapporten van de ambtenaren gingen uit van drie scenario’s: eentje dat eerder positief was, eentje sterk negatief en een ertussenin. Het scenario ertussenin schetst toch al forse knelpunten: na twee weken zouden ziekenhuizen zonder geneesmiddelen vallen.

Omgekeerd zou ook het vasteland er niet zonder kleerscheuren afkomen. Frankrijk bijvoorbeeld zou zeker ook last krijgen, maar veel later dan Groot-Brittannië zelf.  

Windowdressing 

Intussen zou het vertrouwen in de regering May verder afbrokkelen. De Brexiteers krijgen het gevoel dat het pleidooi van May voor een harde Brexit eerder windowdressing is en ze in feite gaat voor een milde breuk met de EU.

Volgens wat is overeengekomen moet het VK in maart 2019 de EU verlaten. Voor die tijd kan er een akkoord komen over de handelsrelatie tussen beide partijen. Maar geen deal is beter dan een “bad deal”, verkondigde Theresa May meermaals sinds het Brexit-referendum in juni 2016.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.