Brexit: ravage bij Britse verpleegkundigen, artsen ongerust

Sinds de Brexitbeslissing in juni 2016 nam het aantal verpleegkundigen dat uit andere EU-landen naar Groot-Brittannië kwam, af met 90%. De British Medical Association (BMA) toonde zich vorige week bij haar algemene vergadering allesbehalve positief over de nu wel nakende Brexit die zich over zowat negen maanden moet voltrekken.

Volgens de cijfers van de Nursing and Midwifery Council (NMC) zijn er momenteel nog zowat 35.000 EU-verpleegkundigen geregistreerd in de NHS. "Het aantal daalt verder en we weten dat er vandaag al honderden vacatures zijn", luidt het. "Als de Brexit in maart 2019 werkelijkheid wordt, zal het allemaal nog veel erger zijn."

Op de algemene vergadering van de BMA schaarden de artsen zich achter een voorstel voor een nieuw referendum over de Brexit. "Het is triest dat de regering van Theresa May totaal onvoorbereid is en niet op de hoogte is van wat de gevolgen zijn van de Brexit voor  onze gezondheidszorg en de gezondheid," zei dr. William Sapwell, die het aangenomen voorstel had ingediend.

Applaus

Het viel op hoe het artsenpubliek fel applaudisseerde bij soortgelijke anti-Brexit-uitspraken.  Overigens eiste de Britse minister van Volksgezondheid, Jeremy Hunt, de jongste tijd meermaals dat na de Brexit EU-artsen en verpleegkundigen “staalharde garanties moesten krijgen voor hun permanente verblijfs- en arbeidsvergunningen.”

Maar premier May weigert koppig om die concrete toekomstige garanties te geven aan gezondheidswerkers uit de EU omdat ze blijkbaar bang is voor een opstand in haar eigen partij.

Dat nu de BMA als grootste en meest invloedrijke professionele artsenorganisatie in het Verenigd Koninkrijk in het openbaar oproept tot een dramatische ommekeer van die Brexit-strategie en het daaraan gekoppelde referendum, toont volgens waarnemers hoe vergiftigd  het klimaat is in het VK. Al vóór het referendum in juni 2016 waarschuwde de BMA publiek en krachtig voor de gevolgen van de Brexit voor de NHS. Maar deze waarschuwingen werden door EU-tegenstanders altijd afgewezen als "paniekvoetbal".

Een recente peiling zou aantonen dat 92% van de buitenlanders in de EU in Groot-Brittannië voelt onzeker voelt over zijn toekomst. Een op de twee EU-burgers zou nadenken over een vertrek uit het land, aldus belangenorganisatie “the 3 million”. Die verdedigt de rechten van ongeveer 3,6 miljoen in het VK wonen en werken het EU-buitenlanders.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.