België vijfde in Euro Health Consumer Index

Ons land haalde voor het jaar 2015 de vijfde plaats in de Euro Health Consumer Index. Nederland is voor de derde keer op rij koploper.

De Euro Health Consumer Index bestaat al sinds 2005. Het is een vergelijkende studie van de gezondheidssystemen in alle Europese landen, die wordt opgesteld door het Zweedse bedrijf Health Consumer Powerhouse. De index is opgebouwd uit zeven dimensies: patiëntenrechten en patiënteninformatie, toegankelijkheid van de zorg (wachttijden), uitkomsten (kindersterfte, sterfte door kanker, hart- en vaatziekten, prevalentie van depressie, enz.), diversiteit van de aangeboden diensten, preventie en geneesmiddelen.

Waarom is Nederland zo straf?

Nederland is het enige land dat sinds de eerste editie van de Euro Health Consumer Index de hele tijd in de top 3 gestaan heeft. Waarom doen onze noorderburen het zo goed? De auteurs van het rapport 2015 kunnen alleen maar gissen, zo zeggen ze zelf. Ze stellen vast dat Nederland werkt met een groot aanbod aan ziekteverzekeraars die elkaar beconcurreren en geen band hebben met zorgverstrekkers of ziekenhuizen. Daarnaast hebben de Nederlanders de beste structuren om patiëntenorganisaties te laten deelnemen aan beslissingen rond zorg- en gezondheidsbeleid.

Nederland heeft de jongste jaren zijn klassiek zwak punt – de toegankelijkheid van de zorg – aangepakt. Er zijn meer dan 160 structuren voor eerstelijnszorg opgezet, die 24/7 toegankelijk zijn. De rol van de huisarts als ‘gatekeeper’ – door de overheid bestempeld als de hoeksteen van de Nederlandse gezondheidszorg – lijkt bevorderlijk voor het onderhouden van een zorgcontinuüm, wat de patiënt kennelijk ten goede komt.

Een globale vooruitgang

Er is niet alleen goed nieuws over Nederland: ondanks de economische crisis gaat de gezondheidszorg vooruit in heel Europa, zo stelt Health Consumer Powerhouse vast. In 2006 stond Frankrijk bovenaan met 768 punten op 1.000. Nu staat Tsjechië met dezelfde score 13de op 35 landen. De globale stijging van de scores is heus niet alleen te wijten aan een aanpassing van de dimensies waaruit de index is opgebouwd: de dimensies zijn grotendeels ongewijzigd gebleven.

De overleving bij hartziekten, beroerte en kanker verbetert. Tegelijk daalt de kindersterfte, wat misschien wel de meest gevoelige parameter is om de doeltreffendheid van de gezondheidszorg in een land te meten. De daling doet zich ook voor in de Baltische staten, waar de kindersterfte tot voor kort zorgwekkende proporties aannam. Terwijl men in 2013 en 2014 in de kwaliteit van de gezondheidszorg een groter wordende kloof kon vaststellen tussen de meest en de minst welvarende landen, wijzen de cijfers er in 2015 op dat het gat stilaan gedicht wordt.

België genereus

België blinkt vooral uit door de toegankelijkheid van de zorg. Dankzij de korte wachttijden heeft ons land in het rapport recht op de titel van ‘meest genereuze gezondheidszorgsysteem van Europa’. Een relatief zwak punt blijft de score op de ‘uitkomsten’. Het volledige rapport vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.